Calle Halfvarsson funderar över framtiden. Foto: Bildbyrån

Halfvarsson: ”Om jag missar OS kommer jag inte fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

I dag togs nya längdåkare ut till OS i Peking 2022 och Calle Halfvarsson var inte en av dem.

32-åringen menar att han kan avsluta karriären om han i slutändan inte blir uttagen.

– Skulle det vara så att det inte släpper och jag missar OS då kommer jag inte fortsätta åka skidor, det är jag ganska säker på, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Totalt har sju herråkare har tagits ut till de olympiska spelen i Peking 2022. Det betyder att en plats fortsatt är tillgänglig – och den rutinerade åkaren Calle Halfvarssons har ännu inte blivit uttagen.

Ett beslut som han förstår.

OS i Peking 2022

– Jag har ju inte presterat på den nivån jag vill om jag ska till ett OS. Det är inga konstigheter, jag är inte besviken, jag är mer besviken på hur jag presterat hittills. Men jag ser fram emot att åka touren och hoppas jag ska kunna göra något bättre där. Jag är inte intresserad av att åka till ett mästerskap och inte slåss om topplaceringar, säger Halfvarsson till SVT Sport.

– SOK har jag inte pratat med alls. Med tränarna har jag pratat. De vet själva att jag vill prestera och det har jag sagt tidigare. Anders Högberg (tränare) har sagt att det räcker med ett bra resultat så är jag med, vi får se då.

”Det är jag ganska säker på”

Halfvarsson är tydlig med att det inte finns någon mening att åka på OS om prestationerna uteblir.

– Ja, alltså jag vill inte dit och vara en statist och ta en plats från någon ung person som har framtiden för sig. Det är inte så många av herrarna som presterat i år heller och de har gått mycket på ungdomar som har framtiden, vilket jag inte har. Jag förstår det fullt ut att de inte tar ut mig då.

Och han är tydlig. Vid ett missat OS kan han med stor sannolikhet komma att avsluta karriären.

– Så kan det absolut bli. Det är inte helt omöjligt att det blir det sista. Då får jag fundera om jag skulle orka lägga ner ett år till. Jag kommer fortsätta den här säsongen men skulle det vara så att det inte släpper och jag missar OS då kommer jag inte fortsätta åka skidor, det är jag ganska säker på.

”Lite märkligt”

Halfvarsson, som totalt har landat tre segrar i världscupen, förklarar att han är sugen på att komma tillbaka och bevisa för sig själv vad han kan.

– Jag har tränat bra i sommar, det är lite märkligt att det inte släppt än.

Vad är det som inte har funkat?

– Jag tycker att det har varit orken och det sista som inte har funnits. Jag har kommit till tävlingarna och varit allmänt segt, vad det beror på har jag svårt att veta.  Händer ingenting och kroppen inte svarar då finns ingen mening med ett OS.

KLIPP: Halfvarssons OS-plan: ”Man snackar om att Gunde slipade stavspetsarna” (19/10)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet