Alexander Bolsjunov och Jelena Välbe. Foto: Bildbyrån

Ryska ilskan: ”Det är som rysk roulette”

Uppdaterad
Publicerad

Snart invigs de olympiska spelen.

Eller ”coronaspelen” enligt Jelena Välbe.

– Det är som rysk roulette, säger ryska skidordföranden.

Stundande OS i Peking präglas av covid-19, idrottarna testas många gånger innan de är välkomna in i OS-byn. Och ingen utländsk publik tillåts, och endast maximalt 30 procent av läktarstolarna kan kanske fyllas.

Ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe, tidigare OS- och VM-guldmedaljör, tycker att den kinesiska arrangörens riktlinjer för coronaviruset är överdrivna. Hon menar att nästan alla deltagare är vaccinerade eller har bevis på att de haft covid-19.

Peking 2022

– Det här är inte ett riktigt OS, det här är coronatävlingar, det är som rysk roulette. Det är också möjligt att idrottarna får falska positiva testsvar vilket bara förvärrar situationen. Kina är nästan det mest slutna landet i denna fråga. Jag tycker att det redan har gått för långt. Med en så sträng kinesisk linje borde spelen ha skjutits upp ett år, säger Jelena Välbe till Yle.

Skiathlon på lördag

Ingen i den ryska skidtruppen har hittills testat positivt för coronaviruset de senaste veckorna.

Längdskidor kliver in i OS den femte februari, då avgörs damernas skiathlon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Peking 2022

Mer i ämnet