SOK:s medaljmål – siktar mot att göra bästa vinterspelen någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har fastställt medaljmålet för Peking-OS 2022.

– Vi räknar med att den svenska OS-truppen har 30 toppositioner och med ett utfall på höga 50 procent blir det i sådana fall 15 medaljer, men även ett medaljutfall på 40 procent är mycket bra, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Enligt en statistisk prognos från det världsledande företaget Gracenote kommer Sverige att plocka 21 medaljer på Peking-OS. De svenska idrottarna förväntas ta sju guld, sju silver och lika många brons.

SOK:s mål inför den kommande upplagan av vinterspelen är nu klart. Trots ett offensivt mål är man inte i närheten av Gracenote.

OS i Peking 2022

– Vi räknar med att den svenska OS-truppen har 30 toppositioner (där en aktiv varit på pallen) och med ett utfall på höga 50 procent blir det i sådana fall 15 medaljer, men även ett medaljutfall på 40 procent är mycket bra, säger Peter Reinebo.

”Gracenote har ett orealistiskt mål”

– Vi siktar på att göra Sveriges starkaste vinterspel genom tiderna, säger SOK:s Peter Reinebo.

Skidskytte och skidor står för två tredjedelar av de svenska medaljhoppen. Normalt sett är ett utfall på en tredjedel, alltså runt tio också ett bra mål, men SOK har en offensiv målsättning och vill göra det bästa vinterspelet någonsin. Sotji 2014 är bäst hittills med 15 svenska medaljer.  

– Skulle vi nå över 20 medaljer baserat på 30 toppositioner vore det ett orealistiskt mål. Det är inte omöjligt men Gracenotes sätt att räkna är annorlunda än vårat. Sedan litar jag mer på vår kalkyl än deras, slår Reinebo fast.

”110-115 idrottare”

OS-truppen ska färdigställas under de kommande veckorna.

– Vi räknar med att truppen till slut innehåller 110-115 idrottare, säger Peter Reinebo.

Vid OS i Sotji 2014 tog Sverige 15 medaljer – vilket i dag står som det svenska medaljrekordet i ett olympiskt spel.

Peking-OS invigs den 4 februari.

MER OM OS I PEKING: Hon tar OS-guld – enligt längdlandslaget:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet