OS i Peking börjar den 4 februari. Foto: Bildbyrån

Trots nya coronavarianten – OS kommer genomföras

Uppdaterad
Publicerad

Den nya coronavarianten omikron oroar Kina med drygt två månader kvar till OS i Peking. Trots det lovar Kinas presstalesperson Zhao Lijian att vinterspelen blir av.

– Jag tror bestämt på att vinter-OS kommer att genomföras på ett smidigt sätt, säger han.

Förra månaden sade OS-arrangörerna att coronaviruset var den största utmaningen med att genomföra spelen. Men Zhao Lijian, presstalesperson på Kinas UD, är säker på att landet kan hantera det.

– Kina har mycket erfarenhet av att bekämpa covid-19, säger han.

OS i Peking 2022

Kina har under pandemin tryckt ner smittspridningen med reserestriktioner och hastiga nedstängningar. Utbrott av deltavarianten i landet är ett återkommande problem för landets hälsomyndigheter.

– Det leder definitivt till utmaningar med förebyggande åtgärder och kontroller, säger Zhao Lijian.

Men kinesiska myndigheter menar att man har förutsättningarna att hantera även den nya omikronvarianten.

– Kina har gjort ett bra jobb med tekniska förberedelser för omikronvarianten, säger Xu Wenbo, ansvarig för det kinesiska virusinstitutet.

Krav på dubbelvaccinering

Tusentals idrottare, ledare och journalister från hela världen måste gå in i en så kallad stängd bubbla under OS. Alla måste vara dubbelvaccinerade och bara inhemsk publik släpps in.

Den senaste månaden har 1 644 fall av covid-19 registrerats i Kina. Samtidigt har det inte varit några dödsfall, enligt Johns Hopkins-universitet.

Enligt kinesiska hälsomyndigheter är mer än 1,1 miljarder kineser fullt vaccinerade.

KLIPP: Näslunds succé i OS-backen (27 november)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet