Petter Northug tvärvänder och kommer inte till start i en Sverigedräkt i Bruksvallarna. Foto: Bildbyrån

Northugs vändning – kör inte i Sverigedräkten

Petter Northug kommer inte till start i en blågul dräkt i Bruksvallarna i morgon. Den norska stjärnan backar eftersom dräkten kan bryta mot svensk lag. – Vi får skänka den till någon välgörenhetsinsamling i stället, säger Northugs manager Are Sörum Langås till Expressen.

Petter Northug, 31, fortsätter att vara rubrikernas man och när  längdsäsongen smygstartar i morgon i Bruksvallarna tänkte norrmannen tävla iklädd en blågul Sverigedräkt med en Tre kronor-symbol på bröstet.


– Det är bara humor, sa skidprofilen i Bruksvallarna Sten-Olof ”Lullin” Hoflin, personlig vän till Northugfamiljen, till SVT Sport.

Dagen innan tävling väljer dock Northug att avstå från att köra i Sverigedräkten då Tre Kronor-symbolen ihop med en sponsorslogotyp kan innebära att dräkten är olaglig.

– Eftersom Coops logotyp finns på dräkten är det alldeles uppenbart att den svenska statssymbolen utnyttjas i kommersiella sammanhang och då är det ett lagbrott som kan resultera i böter, säger statsheraldikern Henrik Klackenberg till Expressen.

Northug kommer i stället att skänka bort Sverige-dräkterna.

– De borde ju vara attraktiva samlarobjekt. Vi får skänka dem till någon välgörenhetsinsamling i stället, säger Northugs manager Are Sörum Langås till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer