Ida Ingemarsdotter ser fram emot en ny chans att försöka vinna Slottsprinten i vinter. Foto: TT Nyhetsbyrån

Slottssprinten tillbaka – med mördarbacke

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år kommer Slottssprinten i Stockholm tillbaka till längdvärldscupen. Åkarna får en rejäl, ny utmaning i en konstgjord backe på banan. ”Där skulle jag självklart vilja vinna”, säger Ida Ingemarsdotter till SVT Sport.

VM i Falun gjorde att Slottssprinten tog ett uppehåll, men den 11 februari nästa år kommer tävlingen runt Slottet i Stockholm tillbaka – i delvis ny skepnad.

Banan är anpassad för den allt populärare långloppsåkningen med mycket stakning, och en konstgjord backe med 4,5 meters stigning på 18 meters åkning blir tuff för åkarna. Snävare kurvor ska leda till att de inte tar för många skejttag i svängarna.

Världscupen i längdskidor

”Lite annorlunda”

Den svenska sprintstjärnan Ida Ingemarsdotter tog sina allra första världscuppoäng i Stockholm. Hon var fyra 2010 och 2011, men har aldrig fått gå upp på pallen. Hon har ingen riktig uppfattning om hur tuff backen kan bli, men tror att förändringarna kan skapa en bra bana.

– Det är helt klart en av mina favorittävlingar, det är i Sverige och det är mycket publik, säger hon.

Vallalastbilarna kommer att stå på Skeppsbron precis vid Slottet, och där kommer publiken att kunna följa åkarna och vallarna även mellan heaten. Ingemarsdotter hoppas att en publik som inte är så van vid att se på längdskdor kan upptäcka sporten och hitta nya talanger när tävlingen går mitt i stan.

– Det brukar vara roliga tävlingar. Det är roligt att den kommer tillbaka och att den utvecklas också, så att den håller världscupklass. Jag vet att det är många utländska åkare som gillar tävlingen, det är alltid jättebra stämning, nära vattnet och mitt i stan. Det är lite annorlunda.

Gipsad efter vurpa

Ingemarsdotter gipsades igår efter att ha vurpat på träning och fått vad som visade sig vara en fraktur på ringfingret. Hon räknar med att vara tillbaka och kunna staka med båda händerna igen i början av juli, och hoppas att skadan inte ska påverka upplägget allt för mycket.

– Det gäller att ha lite fantasi med träningen. Jag ser inga hinder utan man får tänka positivt. Ibland kan det vara en fördel att man får jobba med andra grejor som man inte hade gjort annars, säger hon.

Senaste vinnarna i Slottssprinten är Petter Northug och Justyna Kowalczyk.

SVT sänder Slottssprinten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet