Foto: TT Nyhetsbyrån

Södergren om Northug: ”Det är oförlåtligt”

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug körde rattfull och kraschade med bilen natten till söndag. Det upprör hans skidkollegor. – Det är otroligt klantigt och dumt gjort. Det är oförlåtligt, säger Anders Södergren till SVT Sport.

Beskedet att Petter Northug kört rattfull, på tok för fort, kraschat med sin bil och sedan lämnat kvar sin passagerare i bilen slog ned som en bomb i skidvärlden. Ett antal skidprofiler kritiserar nu den norske stjärnan rejält.

–  Det är otroligt klantigt och dumt gjort. Det är nolltolerans mot rattfylleri. Man kör inte bil full, det är bara så. Det är , säger Anders Södergren till SVT Sport.

Northugs fylleskandal

Södergren tror däremot inte att Northugs agerande kommer att påverka sporten.

”Brukar inte festa”

– Det kommer att påverka honom själv väldigt mycket men jag tror inte att det kommer att påverka sporten så mycket. Han har fått en nyttig läxa och får nu ta sitt straff. Jag är övertygad att han tar lärdom av det här. Han är ingen som brukar festa så mycket i vanliga fall.

Södergren är positiv till att Northug erkänt och bett om ursäkt.

– Det är bra att han krypit till korset och bett om förlåtelse. Det är så man måste göra. Han försökte smita lite först men det går inte. Det är bara att säga som det är, säger Södergren.

”Hur svårt kan det vara att ta taxi”?

SVT Sports skidexpert Mathias Fredriksson är lika upprörd som sin tidigare landslagskompis.

– Det är tragiskt och beklämmande. Det får inte förekomma. Det är en sak om man utsätter sig själv för fara men i det här fallet utsätter han dessutom omgivningen för stor fara. Det går inte att försvara, säger Fredriksson.

Fredriksson tror nu att det blir tufft för Northug att komma tillbaka.

– Jag tror att han komma tillbaka som skidåkare även om det blir tufft. Men som människa har han mycket att jobba på. Jag förstår inte hur han tänker. Hur svårt kan det vara att ta en taxi?

”Alkohol och bilkörning hör inte ihop”

Den svenske förbundskaptenen Rikard Grip delar kritiken.

– Ja, alltså, alkohol och bilkörning hör verkligen inte ihop. Det är min spontana reaktion. Det är två saker man bara inte får kombinera, säger han till Aftonbladet.

Den tidigare norske stjärnan Odd-Bjørn Hjelmeset har svårt att förstå det inträffade.

– Allt är bara trist. En skidåkare och en förebild som kör rattfull, kraschar bilen och sätter andras liv i fara. Allting i agerandet är fel och det är bara så trist. Jag tror det nästan inte, säger Hjelmeset till Verdens Gang.

Orolig för Northugs unga fans

Anita Moen Bonden, tävlade mellan 1987 och 2003, tog fem segrar i världscupen och fem medaljer på OS. Hon är skidskollärare för barn i Trysil och är nu orolig över att barnen kommer att påverkas negativt av Northugskandalen.

– Petter är väldigt populär bland barnen, men detta är inte första gången han gör bort sig. Nu börjar bägaren bli full. Det är nästan synd att saken får uppmärksamhet i media, säger 46-åringen till Verdens Gang.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northugs fylleskandal

Mer i ämnet