Visa alla (3)

Sexism – proffslivets baksida för Martina Stålvant

Många kvinnor drömmer om proffslivet, men sexism och diskriminering lurar runt hörnet. – Det var bara pornografiska affischer i hela rummet, säger Martina Stålvant om kontoret hos tjeckiska klubben Brno, där hon spenderade en säsong, till SVT Sport.

Martina Stålvant var tio år när hon bestämde sig för att bli proffs i basket, och nu 19 år senare är hon hemma i Stockholm igen efter en resa med många stationer.

Efter sex år och två SM-guld i Stockholm hamnade hon i Spanien, Tjeckien, Luleå och Slovakien, innan det blev två SM-guld med Luleå, ett år i Umeå och så till sist hem till moderklubben Alvik.

De flesta minnen är vackra: Idrottslig framgång och vänner för livet men det fanns också ren sexism och diskriminering, framför allt under året i Tjeckien när hon bara var 22 år gammal.

– En gång knöt jag skorna, och då sitter head coach, assisterande coach, tredjecoach, massör, fysio och någon sponsor och skrattade, och så sade de ”Martina, om du vill ha en gynekolog som hjälper dig så kan vi ta en titt på dig”.

Se hela TV-reportaget med Martina Stålvant ovan.

FAKTA: Martina Stålvant

Visa

Landslagsspelaren Martina Stålvant var med om att ta Sverige till första EM-turneringen på 25 år när Sverige säkrade en plats i Frankrike-EM 2013.

Hon har varit proffs i Spanien, Tjeckien och Slovakien och har fyra SM-guld samt ett SM-silver.

Stålvant utsågs säsongen 2016-2017 till årets försvarare då hon spelade med Umeå och blev SM-finalens MVP när Luleå tog sitt tredje raka SM-guld.

Moderklubben är Alvik, dit hon återvände ifjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer