Foto: Bildbyrån

”Wallberg valde rätt dag – och detroniserade en legendar”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det såg ut att bli en hopplöst jobbig svensk entré in i ett vinter-OS – med medaljmissar i längd och skidskytte ihop med en kostsam hockeyförlust.

Men efter en puckelprydd start, fylld av hinder, svepte en leende 21-åring förbi och fick Sverige att explodera i ett guldjubel.

Peter Jonsson

kommentator

Walter Wallberg valde rätt dag att ta karrärens första seger – och dessutom detronisera en legendar. Kanadensaren Mikael Kingsbury har varit i särklass i mer än ett decennium sett över alla skiddiscipliner.

71 VC-segrar på 120 starter, totalvinnare nio år på raken, sex VM-guld och regerande olympisk mästare. Nu stod han i ledning i målfållan med bara en åkare kvar. Den åtta år yngre Bollnäs-födde Wallberg, som trots sina bara 21 år redan gått igenom tunga motgångar, visade inga nerver och slog till med finaldagens vassaste åk.

OS i Peking 2022

Den numera Åre-baserade Wallberg kvalade in som tvåa, var fyra i första finalåket, starkast i det andra och framför allt bäst totalt. Den snabbaste åkaren och när det väl gällde vågade han också plocka fram och hantera ett svårare trick.

”Ett klassiskt tronskifte”

Det kändes onekligen som ett klassiskt tronskifte. Den snart 30-årige Kingsbury fick nöja sig med silver, bronset till flerfaldige världsmästaren, japanen Ikuma Horishima och faktiskt de tre som lyckats bäst i vinter i världscupen.

En logik sett till supertalangen Wallbergs karriärsresa, men långt ifrån självklart. Logiskt utifrån de tidiga tecknen, en driven kille som redan som 15-åring vann totala Europacupen, yngst någonsin. Som nådde världscuppallen redan som 16-åring och som 2018 OS-debuterade med att precis missa finalen. 2019 blev han VM-fyra, bara en tidsfråga innan det stora lyftet skulle komma.

Tidigt 2020 åkte han dock på en svår knäskada som blev prövande. En motiverad rehabsatsning som i slutändan blev för hård för kroppen, det tog halvannat år för Wallberg att definitivt komma tillbaka.

Väl igång igen i höstas visade han att han är på en ny nivå. Fyra pallplatser i världscupen i vinter och trea totalt har gett förhoppningar på en medalj i Peking. Men att ta jätteklivet högst upp på pallen fanns nog inte ens i hans sinnesvärld.

Nu är det en barriär som brutits.

Vinnare till slut – och dessutom på Kingsburys bekostnad.

Det blev Sveriges stora lycka

Mitt i guldjublet är det läge att skänka en tanke till Lars Fahlén, den skäggprydde förbundskaptenen/landslagstränaren som vigt sitt liv till puckelpistsporten och förädlat guldklimpar världen över.

1988 i Calgary var han själv aktiv när sporten gjorde OS-debut, då som uppvisningsgren. 1992 i Albertville fick den officiell status, Fahlén tog klivet över på tränarsidan och hamnade i Norge där han 2002 i Salt Lake City tog Kari Traa till OS-guld. Han värvades över av imponerade amerikaner och i Vancouver 2010 fick han se adepten Hannah Kearney kliva högst upp på den olympiska pallen.

Sveriges stora lycka blev Fahléns val att flytta hemåt igen.

2014 träffade han en 14-årig nyfiken kille som ville bli bäst i världen. Walter Wallberg blev råämnet som han lotsat fram och fick se ta sin examen i dag.

Tråkigt nog på distans, Fahlén testade positivt för covid-19 före avresan och fick följa dramat via TV från Umeå där han parallellt coachade unga europacupåkare, fler som vill fram. Ett av många bevis för att framtiden ser ljus ut.

Walter Wallbergs karriär har gått in i fas 2.0 med många goda år framför sig. Övriga tre OS-åkare har alla varit på pallen i världscupen. Och bakifrån kommer en ny lovande kader svenska åkare, säkerligen inte mindre inspirerade av dagens guldbragd.

SE MER: Här säkrar Walter Wallberg OS-guldet i puckelpist

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet