Förbundskapten Lars Fahlén var känslosam efter Wallbergs OS-guld. Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen: ”Bästa jag någonsin har upplevt”

Uppdaterad
Publicerad

Walter Wallberg, 21, tog ett sensationellt OS-guld i puckelpist i Peking. Förbundskaptenen Lars Fahlén var känslosam kort efter guldet var säkrat.

– Det är underbart. Obeskrivliga känslor. Jag har hållit på i 40 år och det här är det bästa jag någonsin har upplevt, säger han till SVT Sport.

Förbundskapten Lars Fahlén följde puckelpistfinalen hemifrån Sverige på grund av att han drabbades av covid-19. Han hade inte väntat sig ett guld av Walter Wallberg.

– Det är faktiskt hans första vinst och det är ju bra att göra det på OS. Förväntningarna var topp tre, men OS är speciellt så det är otroligt starkt från hans sida, säger Fahlén.

OS i Peking 2022

Vad är det som ligger bakom guldet?

– Han jobbar hårt med detaljer. Han har jobbat otroligt hårt med att komma tillbaka från skada. Det är 100 procent i allt.

”Väldigt stark mentalt”

Wallberg kom i vinter tillbaka från en nästan två år lång korsbandsskada. Han har levererat pallplatser i världscupen, men nu kom fullträffen.

– Bit för bit har han hittat rätt, blivit starkare och starkare. Allt jobb gav resultat här nu. Han har jobbigt väldigt metodiskt. Han är väldigt stark mentalt. Det här levererar man inte utan att vara väldigt stark i huvudet. Otroligt bra.

SE MER: Här säkrar Walter Wallberg OS-guldet

Fahlén tror att guldet kommer att vara bra för sporten puckelpist i Sverige.

– Det här skapar ett otroligt intresse. Han är en stor förebild för de unga åkarna. De ser att de är möjligt och de ser hur bra han är. De känner ännu mer för att hålla på.

När såg du att han kunde bli så här bra?

– När jag träffade honom första gången när han var 14 år gammal. Redan då såg jag en otrolig potential. Det var unikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet