Foto: TT

Puckelpiststjärnan: ”Enormt stort om jag lyckas”

Uppdaterad
Publicerad

En av historiens märkligaste världscupsäsonger kan sluta med en svensk på pallen totalt.

Puckelpiststjärnan Ludvig Fjällström ligger trea inför söndagens avslutning i Almaty, Kazakstan och kan skriva in sig i en exklusiv skara.

– Det skulle betyda mycket för både Ludde och laget, säger förbundskapten Lasse Fahlén som själv är en som lyckats.

Fahlén var först med bedriften 1983 när han och Stefan Engström delade pallen totalt (som trea och tvåa) och förbundskaptenen upprepade sin insats året efter. Därefter har Henrik Oskarsson (1986), Jesper Rönnbäck (1997) och Jesper Björnlund (2010) lyckats med att bli topp-3 när säsongen summerats.

På damsidan hade Marja Elfman (numera von Stedingk) tre framgångsrika år 1998-2000 när hon blev 1-2-1 i världscupen. 

Nu har Ludvig Fjällström chans att ansluta till det sällskapet, en möjlighet som han är både stolt och peppad inför.

– Det skulle vara enormt stort om jag lyckas. Det är svårt att nå dit. Man får egentligen inte missa någonstans under säsongen, det är olika typer av backar som du ska klara av, säger den 27-årige Årebon som gör sin tolfte VC-säsong och tidigare inte ens varit topp-10.

Aldrig sämre än åtta

Nu upplever han en vinter som inleddes med en tredjeplats i Ruka, gav en seger i parallell på hemmaplan i Idre och där han inte varit sämre än åtta någon gång. Han är 31 poäng bakom ledande australiensaren Matt Graham.

Det är samtidigt en ovanligt snöpt säsong, där covidläget drastiskt har minskat utbudet. Avslutningen har varit desto mer intensiv, arrangörerna av helgens världscupfinal tog med kort varsel på sig ett från Kina inställt VM-arrangemang och veckan har varit intensiv med tävlingar i en helt ny och svår pist.

För Fjällströms del blev det en sjundeplats i singel (precis utanför superfinalen) och respass direkt i parallelltävlingen, trots ett vasst åk.

– Jag är ändå nöjd med min åkning. Det är en otroligt svår backe, den tuffaste vi stött på under vintern. Det är framför allt avstånden mellan pucklarna som gör den svår, fösta halvan är det längre, sen blir det tajtare och tajtare. Det gäller att hålla nere farten och nå den snabba delen i rätt position, säger Fjällström som efter VM-åken fått några vilodagar och nu känner att han börjar hitta rätt känsla.

Farten ett specialvapen

Även förbundskaptenen Fahlén vittnar om en stökig bana som ställt till det för många.

– Det är ju en ny backe som ingen åkt i förut, med tvära pucklar. Om du kommer in i bakvikt är det svårt att komma igång igen. Det viktiga för Ludde är att stå rätt på skidorna, att hitta samma position oavsett vilka pucklar han möter. Och så har han en specialvapen inför just parallellmomentet som avslutar säsongen: sin snabbhet på skidorna. Just farten kan bli avgörande i duellerna, att stressa motståndarna till misstag

– Det har varit mål inför säsongen, att bli snabbare. Det ger mig självförtroende, säger Fjällström som i singeltävlingen på VM hade fjärde bästa tid.

Sändningen ser ni i SVT2/Play söndag med start 07.55

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.