Walter Wallberg tog OS-guld i puckelpist, se guldåket. Foto: Bildbyrån

Walter Wallberg tar sensationellt OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått sitt första OS-guld i Peking.

Walter Wallberg, 21, slog till med en supertävling och tog ett sensationellt OS-guld i puckelpist.

– Det är helt sjukt alltså. Jag kan fortfarande inte förstå det, säger guldhjälten till Discovery.

Sveriges första OS-medaljör i Peking heter Walter Wallberg.

Den svenske 21-åringen slog till med en supertävling i puckelpistfinalen och tog OS-guld under lördagen.

OS i Peking 2022

– Det är helt sjukt alltså. Jag kan fortfarande inte förstå det, säger Wallberg till Discovery efter guldet.

Säkrade OS-guldet efter jätteåk

Wallberg var den enda svensken som tog sig till superfinal i puckelpisten. För svenskarna Felix Elofsson och Ludvig Fjällström tog dagen slut redan i final 1.

I superfinalen startade den svenske talangen från Bollnäs sist av alla. När det var dags för Wallberg var den regerande OS-mästaren Mikael Kingsbury, Kanada, i ledningen.

Då slog Wallberg till med ett jätteåk med poängen 83,23 och säkrade det sensationella OS-guldet före Kingsbury och Ikuma Horishima.

”Varit målbilden hela tiden”

Wallberg sågs inför mästerskapet i Peking som ett av Sveriges stora medaljhopp, trots att han aldrig tidigare vunnit i världscupen.

Han har under de senaste åren haft problem med en knäskada och gjorde inför den här säsongen comeback efter nästan två år. Wallberg säger att just OS i Peking har varit hans stora drivkraft under den långa skadeperioden.

– Det har varit målbilden hela tiden. Jag har krigat i 22 månader och gjort tre operationer. Jag vet inte vad jag ska säga. Det var en extremt hög nivå redan från start. Det är så sjukt kul alltså.

Puckelpist har varit en del av OS-programmet sedan Albertville 1992. Wallbergs guld är Sveriges första medalj genom tiderna i puckelpist på OS.

SE MER: Hela sändningen efter Wallbergs guld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet