Foto: TT Nyhetsbyrån

13 regler ryska idrottare måste följa under OS

Uppdaterad
Publicerad

Ryska deltagare som bevisats rena från dopning tillåts tävla i OS i Pyeongchang under neutral flagg. Men de har också en lång lista av regler de måste följa. Internationella olympiska kommittén (IOK) har presenterat en lista med 13 punkter som de aktiva och ledarna från Ryssland måste förhålla sig till.

Reglerna gäller till stora delar den klädsel och utrustning deltagarna tillåts använda under OS.

Bland annat får kläderna bara ha två av tre färger från den ryska flaggans blått, vitt och rött. Och de blå och röda färgerna får inte ha samma färgton som flaggan utan bör vara mörkare.

IOK har också bestämt att kläderna inte får ha några som helst emblem eller märken som kan identifiera bärarna som ryssar och ryska bokstäver tillåts inte. De ryska OS-idrottarna får dock ha texten ”Olympic Athlete from Russia (Olympisk aktiv från Ryssland) på kläderna.

Här är de 13 punkterna

Visa

1. Deltagarnas klädsel (vid cermonier, tävlingar, träning och fritid) och utrustning får enbart innehålla två typer av bokstavskombinationer ”OAR” och/eller ”Olympic Athlete from Russia (Olympiska aktiva från Ryssland).
2. Ledarnas klädsel (vid cermonier, tävlingar, träning och fritid) får enbart märkas med ”OAR”.
3. Utskriftsstorleken på orden ”Olympic Athlete from” måste vara lika stora eller större än ordet ”Russia”. Storleken på orden  måste stå i proportion till området där de placeras och kräver individuellt godkännande av IOK.
4. Endast engelska bokstäver tillåts (inga ryska/kyrilliska) och vara så generellt utformat som möjligt.
5. Endast en- eller tvåfärgade tävlingsdräkter är tillåtna.
6. Separat klädsel får inte skapa en trikolor (blått, vitt och rött).
7. Färgerna som används på tävlingsdräkter, tillbehör eller utrustning får inte ha exakt samma färgkod som de som används i den ryska flaggan. En mörkare färg har föreslagits.
8. Nationella ryska emblem och vapen på rockar och liknande måste ersättas med ”OAR”-logotypen.
9. Denna bild är föreslagen som ”OAR”-logotyp.

 

10. ”OAR”-logon får inte innehålla en tredje färg.
11. Inga nationella element får finnas på tävlingsdräkterna.
12. Dessa riktlinjer gäller för idrottares, ledares och tränares kläder (vid cermonier, tävlingar, träning och fritid), deras tillbehör och utrustning.
13. Alla reviderade kläder, tillbehör och utrustning ska godkännas av IOK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer