Hjärnskakningen som Måns Hedberg ådrog sig i slopestylekvalet gör att han inte kan tävla mer under OS Foto: Bildbyrån

Ingen final i big air för Måns Hedberg

Uppdaterad
Publicerad

Måns Hedberg tvingas avstå snowboardåkarnas OS-debut i big air. Hjärnskakningen som Hedberg ådrog sig i slopestylekvalet gör att han inte kan tävla mer under OS. Niklas Mattsson blir därmed ensam svensk i finalen.

– Det stod tidigt klart att Måns hade drabbats av en hjärnskakning. Det är en skada vi ser allvarligt på och hanterar med största noggrannhet, säger SOK:s läkare Jakob Swanberg i pressmeddelandet.

SOK har följt sina rutiner och följt upp skadan med upprepade tester av både fysiska och kognitiva funktioner. Testerna har inte gett de besked de hoppats på, vilket innebär att Måns inte kan få medicinskt klartecken för tävlingsstart.

OS i Pyeongchang 2018

– Han är besviken så klart och tycker att det är jättetråkigt att han inte kan köra. Men han förstår också beslutet. Det handlar om säkerhet och man kan inte ta några risker, säger förbundskapten Hammar till TT.

Vilka symptom handlar det om?

Det är inte så farligt med huvudvärken. Men han är lite matt och trött efter väldigt lätt fysisk ansträngning som normalt inte är några som helst problem för en elitidrottare, säger förbundskapten Hammar till TT.

Det är andra allvarliga motgången på mindre än ett år för Måns Hedberg. I mars bröt Bollnäsåkaren nacken i en krasch i en tävling i Italien och han gick en kamp mot klockan för hinna kvala in till OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet