Foto: Bildbyrån

Blomquist om stafetten: ”Anna Haag stora osäkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

Norge byter ut halva laget från VM-guldet ifjol till OS-stafetten.

SVT Sports expert varnar nu för att Sverige måste hänga med från början.

– Den stora osäkerheten är Anna Haag på första sträckan, säger Anders Bllomquist.

Världscupledaren Heidi Weng petas och sprintspecialisten Maiken Caspersen Falla är inte heller med i grannlandets lag, som vill ta revansch för medaljmissen i Sotji. Ingvild Flugstad Östberg mästerskapsdebuterar, precis som OS-guldsensationen Ragnhild Haga.

Anna Haag hade en tuff stafett i Sotji innan Charlotte Kallas magiska sistasträcka säkrade det svenska guldet. På detta OS har 31-åringen långt ifrån imponerat och blev bara 32:a i skiathlon, ljusår från hennes OS-silver i Vancouver 2010. 

OS i Pyeongchang 2018

– Den stora osäkerheten är Anna Haag på första sträckan. Det är ett stort frågetecken kring hennes form och det gick väldigt dåligt i skiathlon. Det brukar gå fort från början. Har hon en dålig dag kan hon ha svårt att åka fort första 500 meterna. Jag hade hellre haft Ebba på första, säger Anders Blomquist.

”Tuff utmaning för Ebba”

Just Andersson möter Haga på tredje. En nyckelsträcka, precis som den första, om det ska kunna bli svenskt OS-guld.

– Det kan bli en tuff utmaning för Ebba att följa Haga, trots att Ebba är i bra form. Norskan åker otroligt fint i fristil. Ebba är superduktig, det är inte det, men hon möter den regerande OS-mästaren på 10 kilometer fritt. Det får inte spricka på första och tredje sträckan. För att det ska gå bra krävs det att Stina inte har en lucka fram till Björgen på sista, säger Anders Blomquist.

Sveriges lag mot Norge i stafetten 4x5 km

1. Anna Haag – Ingvild Flugstad Östberg

2. Charlotte Kalla – Astrid Uhrenholdt Jacobsen

3. Ebba Andersson – Ragnhild Haga

4. Stina Nilsson – Marit Björgen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet