Experten: ”Nilsson åker smart”

Svenskt OS-brons på den sista längddistansen i Pyeongchang. Men inte av Charlotte Kalla som många trott på förhand. Sprintspecialisten Stina Nilsson tog skrällartat hem bronset på tremilen. – Det är inte överraskande att Sverige tar medalj, det som överraskar är att det är Stina Nilsson som tar den, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

Marit Björgen var överlägsen i loppet och drog tidigt ifrån tätklungan.

– Stina släppte när Marit drog upp tempot. Kalla försökte hänga på, längst av alla vilket visade sig vara en miss. Stina Nilsson däremot åkte smart och kunde tillsammans med Ingvild Flugstad Östberg successivt jobba sig tillbaka in i loppet.

”Nilsson överraskar stort”

När Terese Stadlober åkte fel, kunde Nilsson och Flugstad Östberg jaga bronset tillsammans.

– Det öppnade helt klart upp när österrikiskan åkte fel samtidigt som finskan Kerttu Niskanen såg trött ut, då förstod man att det kunde bli svensk medalj, säger Fredriksson.

– Jag trodde på Kalla på förhand, men inte på Nilsson. Det är inte överraskande att Sverige tar medalj, det som överraskar är att det är Stina Nilsson som tar den. Jag trodde att Stina skulle vara topp tio eller kanske topp sex, så det här överraskar stort. Skönt att hon får vinna på upploppet också, efter spurtförlusten mot USA i sprintstafetten.

Hyllar Kalla och Nilsson

När det sista OS-loppet har gått, går det att konstatera att det varit damernas mästerskap för svensk del.

– Nilsson och Kalla har stått för sex medaljer tillsammans, så de har en stor påverkan på Sveriges medaljskörd det här mästerskapet. De är en av de bästa skidåkarna genom alla tider. På herrsidan har vi inte en Kalla eller Nilsson, där det pågår en kraftig generationsväxling, menar experten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer