Norge har slagit medaljrekord i OS. Foto: Bildbyrån

Här ligger Sverige i lä – Norge slår alla tiders OS-medaljrekord

Uppdaterad
Publicerad

Känsliga svenskar – blunda.

För även om Pyeongchang-OS kan bli det bästa hittills för Sveriges del så har vårt ”lilla” grannland redan nu slagit tidernas medaljrekord i ett vinter-OS.

– Det är ganska otroligt , säger expertern Torgeir Björn.

I natt tog Norge brons i den alpina lagtävlingen i parallellslalom, landets 38:e medalj i OS i Pyeongchang – tåls att jämföra med Sverige som tagit tolv. I och med nattens pallplats är nu Norge mest framgångsrikt i ett vinter-OS genom tiderna, Norge tog över USA:s rekord på 37 medaljer från de olympiska spelen i Vancouver 2010.

– De här spelen har tillhört Norge. Det lilla skandinaviska landet har varit omöjligt att stoppa i Sydkorea, skriver Sports Illustrated.

OS i Pyeongchang 2018

NRK-experten och tidigare längdlandslagsåkaren Torgeir Björn tror att förklaringen till Norges framgångar delvis kommer tack vare att vintersport är en del av den norska identiteten.

– Att gå på tur en söndag är en del av kulturen i Norge från det du är två, tre år gammal. Du får ett naturligt förhållande till naturen. Många satsar på vintersport och då har vi kanske lättare att få fram toppar, säger Björn till Dagens Nyheter.

Med en dag kvar av OS i Pyeongchang har Norge tagit tretton guld, fjorton silver och elva brons.

Alla resultat i OS hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet