Måns Hedberg kraschade i slopestylekvalet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hedberg i otäck krasch – fördes i väg på bår

Uppdaterad
Publicerad

Måns Hedbergs slopestylekval blev allt annat än han tänkt sig. 24-åringen fick ledas av banan efter en otäck krasch – och kördes i väg på bår. – Jag blev så klart orolig för nacken med tanke på hans historik, säger förbundskapten Jocke Hammar till SVT Sport som senare fick lugnande besked. – Han mår efter omständigheterna bra. Medicinskt är han helt okej, SOK:s läkare Jakob Swanberg för TT.

Smeknamnet ”Mirakel-Måns” säger mycket om resan till OS. Tio månader efter att han bröt nacken blev han uttagen till spelen i Pyeongchang 2018. Men väl där blev det värsta tänkbara start.

Hedberg, som dessutom plågats av en hälskada inför OS, inledde sitt första åk i slopestylekvalet stabilt och säkert. Men i det sista hoppet landade han inte som tänkt och föll hejdlöst ner i banan.

”Uttryckte att han hade ont i käken”

Sjukvårdare kallades in och 24-åringen fick hjälp att ledas av banan.

– Jag såg ju inte så mycket först på livefeeden som vi har uppe på start, utan det var först på reprisen jag såg att han faktiskt studsade lite på huvudet ner och då blev jag så klart orolig, säger Hammar som ändå kan ge lugnande besked:

– Det verkade inte vara någon större fara så här direkt efter, utan han uttryckte att han hade ont i käken och ett par tänder som var lösa och han har slagit loss lite tandflisor.

Kan ha gjort sitt i OS

Hammar fick sen lugnande besked. TT skriver att Måns Hedberg genomgått skiktröntgen som varken visade huvud- eller nackskador, enligt SOK:s läkare Jakob Swanberg.

Det går dock inte utesluta att han drabbats av en hjärnskakning och hans medverkan i big air-tävlingen senare i OS är fortfarande oklar.

– Han slog i huvudet ganska ordentligt, säger Swanberg till TT.

Visste om faran

I det första kvalheatet tog sig Niklas Mattsson till OS-final – efter problem två gånger om i samma hopp som Hedberg landade olyckligt i.

Pratade de sinsemellan om det hoppet?

– Ja. Niklas var med uppe på start innan Måns körde så vi hade suttit och tittat på åkarna före Måns tillsammans, säger Hammar till SVT Sport och fortsätter:

– Han visste om faran och han hade haft en timmes träning själv innan. Problemet är när vindbyarna går så fort fram och tillbaka så hinner man inte ta det i beräkning. Motvinden kan komma precis när du är på väg ut i hoppet och då har du redan bestämt dig och det är för sent att avbryta.

Häromdagen träffade SVT Sport Hedberg för ett reportage om vägen tillbaka från skadan – se inslaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer