Black Lives Matter, förkortat BLM, är en amerikansk organisation som organiserar protester mot våld som utförts mot svarta människor. Foto: TT Nyhetsbyrån

DOKUMENT: Dödsskjutningen startade idrottskonflikten i USA

Uppdaterad
Publicerad

Den idrottsliga protesten med att knäböja när den amerikanska nationalsången spelas i de stora proffsligorna fick nytt bränsle i helgen. Detta efter att president Donald Trump i hetsiga ordalag ansåg att de som inte visade respekt mot nationalsången och flaggan skulle sparkas av klubbarna. Han uppmanade även fans att bojkotta matcherna.

Den har sitt ursprung i Black lives matter-rörelsen som bildades 2012 sedan den afroamerikanske 17-åringen Trayvon Martin skjutits till döds. I botten protesterar man mot att vita poliser skjutit ihjäl personer av afroamerikanskt ursprung, utan rättsligt efterspel. Men kopplingen mellan idrott och aktivism har funnits genom i princip hela USA:s idrottshistoria.

Alvin Duplessis, 10, och Thomas McGriff, 5, under en demonstration mot skjutningen av Trayvon Martin. Foto: TT Nyhetsbyrån

– Aktivism och idrott har gått hand i hand ända sedan OS (1936 i Berlin) med Jesse Owens, vi har haft Muhammad Ali och Johan Carlos och Tommie Smith vid OS 1968, har Isiah Thomas, invald i Hall of Fame för sina meriter som basket-spelare, sagt till Newsone.

Det fick stort genomslag när den afroamerikanske quarterbacken Colin Kaepernick gick ner på ett knä i samband med en match i amerikansk fotboll i augusti förra året. Han är nu utan kontrakt.

Colin Kaepernicks protest spred sig över hela världen. Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT montage

Kvinnliga basketspelare först ut att protestera

Dock var det kvinnliga basketspelare i WNBA-laget Minnesota Lynx som var först med att protestera under ett idrottsevenemang, skriver Dagens Nyheter. Det skedde i juli förra året då de krokade arm iförda vita t-shirts med ett rosa band, en symbol för att visa medvetenhet, efter två dödsskjutningar av poliser som fått liten uppmärksamhet.

Spelare från Minnesota Lynx och Seattle Storm stod arm i arm under en tyst minut för Heather Heyer, som dödades i Charlottesville. Foto: TT Nyhetsbyrån

Flera andra lag följde efter och värmde upp i svarta t-shirts med Black lives matter-tryck innan WNBA-klubbarna svarade med att bötfälla spelarna. Detta var när Barack Obama var president.

200 NFL-spelare på knä i helgen

Under helgen visade runt 200 NFL-spelare i amerikansk fotboll sitt stöd genom att gå ner på knä och fler sporter, kända idrottsmän och kända personligheter har vädrat sina åsikter. Det finns även varianter på knäböjandet genom att stanna kvar i omklädningsrummet när nationalsången spelas och flaggan hissas. 

När basketstjärnan Stephen Curry tvekade att, som regerande NBA-mästare för sitt Golden State Warriors i Oakland i Kalifornien, besöka Vita huset drog Trump omedelbart in inbjudan för honom. NHL-mästaren Pittsburgh kommer dock att besöka Vita huset. Även motororganisationen Nascar sluter upp bakom Trump.

Golden State Warriors Stephen Curry. Foto: TT Nyhetsbyrån

Vinter-OS kan få uppleva amerikanska protester

En diskussion har uppstått om den här typen av protester även kan uppstå vid vinter-OS i Pyeongchang i samband med medaljceremonier. 

– Vår ståndpunkt är väldigt klar och vi respekterar de aktivas rätt att uttrycka sina åsikter, säger Scott Blackmun i USA:s OS-kommitté till AP. 

Gus Kenworthy, OS-silvermedaljör i freestyle, sympatiserar med dem som protesterar och kommer troligen att agera i OS.

– Men jag vill inte planera sådant, säger Kenworthy som för två år sedan kom ut som homosexuell.

IOK, som inte uttalat sig i frågan, har dock ett regelverk som förbjuder politiska manifestationer.

LÄS MER: Idrottskonflikten i USA – vem stödjer vem?

LÄS OCKSÅ: NFL-stjärnan protesterade – nu är han arbetslös

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer