Thomas Bach, som tittar upp, vid OS-simningen i Rio. Foto: Bildbyrån.

IOK-chefen träffade ryska avhoppare på hemlig ort

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att IOK beslutade att stänga ute Ryssland från vinter-OS berättade högste chefen Thomas Bach att han personligen träffat det avhoppade ryska paret Stepanov på hemlig ort.

Vitalij Stepanov, som arbetade med antidopning hos ryska Rusada, och hans fru, 800 m-löparen Julia Stepanova, var de som avslöjade rysk dopning 2014 för att sedan fly till USA där de lever på hemlig ort. Det var deras vittnesmål som ledde fram till Wadautredningen och McLaren-rapporten som i slutändan skickade ut Ryssland från vinter-OS 2018.

– Vi träffades för ett par månader sedan och hade väldigt bra samtal. Det mötet gör att vi sedan dess stöttar Vitalij Stepanov, säger Bach, utan att vilja utvecka hur det ser ut i praktiken, enligt Reuters.

Hoppas Stepanova kan delta i OS 2020

Bach fick hård kritik vid Rio-OS för att Stepanova inte fick tävla under neutral flagg – IOK hänvisade då till en tidigare dopningsdom mot Stepanova.

– Vi stöder paret och hoppas att Julia Stepanova kan hitta en ny OS-kommitté för att kvala in till OS i Tokyo 2020, säger Bach som uppenbarligen ändrat ståndpunkt.

Stepanova ställde upp i EM i Amsterdam 2016, ett par veckor före OS, men avbröt sitt försöksheat tidigt efter att ha slagit upp en skada för att haltande ta sig i mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer