IOK säger nej – stoppar 13 ryssar från OS

IOK stänger dörren för 13 ryska idrottare.
Foto: TT NyhetsbyrånIOK stänger dörren för 13 ryska idrottare.

13 ryska idrottare som nyligen friades från dopningsbrott av Idrottens skiljedomstol, Cas, stoppas från OS i Pyeongchang. Därmed består den ryska OS-truppen av 169 aktiva.

Beslutet kommer bara fyra dagar före OS-invigningen efter att en oberoende expertpanel granskat fallen på nytt. I gruppen som nekas finns också två ledare, båda tidigare aktiva som var med i OS i Sotji 2014.

Panelen "rekommenderar enhälligt IOK att inte bjuda in de här 15 personerna till vinter-OS i Pyeongchang 2018", skriver Internationella olympiska kommittén, IOK, i ett pressmeddelande

”Gjort det väldigt tydligt”

Cas gick i torsdags överraskande emot IOK och frikände 28 av 42 ryska idrottare som stängts av på livstid från OS. Rysslands olympiska kommitté – som också är avstängt – begärde att 13 av dem skulle få OS-ackreditering. Vilka idrottare det handlar om är inte känt.

– Vi har gjort det väldigt tydligt att avsaknaden av sanktioner från Cas inte betyder att du är berättigad en inbjudan från IOK, eftersom det är ett privilegium för de ryska idrottarna att bjudas in, sade IOK:s ordförande Thomas Bach på en presskonferens i Pyeongchang i går.

Ryssland stängdes i december av från OS, men 169 ryssar får tävla under neutral flagg som Olympiska aktiva från Ryssland (OAR).

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.