Johan Olsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Johan Olsson försvarar svenska längdherrarna

Uppdaterad
Publicerad

Johan Olsson tycker att debatten om att de svenska längdherrarna är lata är felaktig. Han säger att de som de som kallar dem lata vet inte hur mycket tid och engagemang de lägger på sin idrott.

Johan Olsson som är sexfaldig olympisk medaljör har under de senaste dagarna följt debatten i media hemifrån. ”Förundras över hur personer utan någon som helst inblick i landslagsverksamheten kan uttala sig att de tränar för lite”, skriver han på Instagram.

Wassberg startade debatten

Enligt Johan Olsson startade debatten om att svenska längdherrar är lata efter att skidlegenden Thomas Wassbergs uttalande i Eurosport. Han sade då att manliga svenska herråkare tränar för lite. Han säger till Aftonbladet att uttalandet fått många att haka på debatten.

OS i Pyeongchang 2018

– Det är många som hänger på. Som säger att de svenska herrarna är så lata. Det blir en sanning, säger han till tidningen.

Johan Olsson säger till tidningen att även om Wassberg menade att det handlade om yngre åkare, så slår det även mot landslaget.

– Så upplever jag det. Det har kommit mer att handla om att herrarna inte gör jobbet och att det därför har gått tungt, säger han till tidningen.

Så här långt i mästerskapet har de svenska herrarna inte lyckas med en enda pallplats, vilket gjort att debatten tagit fart. Enligt Johan Olsson beror det inte på att de tränar för lite utan tvärt om. ”Den vanligaste orsaken till att man underpresterar är faktiskt att man tränar för mycket eller rättare sagt att man återhämtar sig för lite”, skriver han på Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet