Jönsson kan möta Belov i världscupen. Foto: Bildbyrån

Jönsson kan tvingas möta dopningsavstängda ryssar: ”Väldigt märkligt”

Uppdaterad
Publicerad

De ryska skidåkarna Alexander Legkov och Jevgenij Belov är avstängda från OS på livstid.

Nu kan sprintveteranen Emil Jönsson tvingas att möta dem i världscupen och i Sverigepremiären i Gällivare.

– Det är väldigt märkligt om de får köra andra tävlingar, säger Jönsson till SVT Sport.

OS i Sotji resulterade i två brons för Emil Jönsson, ett i sprint och ett i teamsprint.

I teamsprinten gick silvret till den ryska duon Nikita Kriukov och Maxim Vylegzjanin. Den senare fick inte delta i VM i Lahtis på grund av uppgifterna som framkom i McLaren-rapporten.

Pyeongchang 2018

”Det värsta man kan tänka sig”

Hur känner man över att ha konkurrerat med åkare som tagit medaljer med oschyssta medel?

– Det är ju självklart att det är det värsta man kan tänka sig. När man väl står där räknar man med att alla gör det på samma villkor, säger Emil Jönsson till SVT Sport.

Nu är frågan om tävling på lika villkor högaktuell igen.

Den ryske OS-guldmedaljören Alexander Legkov och landsmannen Jevgenij Belov är avstängda från OS på livstid på grund av dopning i Sotji-OS 2014, uppgav den internationella olympiska kommittén igår.

– Det känns bra att man tar tag i det väldigt hårt. Sedan är frågan om det här räcker, om det är de här två åkarna som är själva ansvariga eller om fler kommer att dömas och åka dit, säger Emil Jönsson till SVT Sport.

I nuläget har det internationella skidförbundet inte tagit ställning kring huruvida ryssarna får tävla i världscupen – och i den svenska premiären i Gällivare.

”Är åkarna avstängda eller inte”

– Jag och alla andra som åker i världscupen vill ha en ren sport och att alla tävlar på lika villkor. Vi vill ha klara besked och direktiv om vad som gäller: Är åkarna avstängda eller inte? Det blir en speciell sist när de bara är avstänga under OS men eventuellt kan få tävla i världsupen, säger Jönsson.

Hur skulle det kännas att eventuellt få möta dem i Gällivare?

– Det är ju en speciell sits. Sedan är jag för dåligt insatt kring varför IOK stängt av dem, men de lär ju ha nån anledning. Då är det väldigt märkligt om de får köra andra tävlingar helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pyeongchang 2018

Mer i ämnet