Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Hård: ”Det ska bli svensk medalj”

Uppdaterad
Publicerad

– Hur känns det?

Den gamla bespottade sportjournalistfrågan kan ibland ge riktigt bra svar.

När jag ställer den till Charlotte Kalla efter silvret på 10 km så tvekar hon en sekund. Verkar fundera över om hon ska svara politiskt korrekt eller ärligt. Hon väljer den ärliga vägen:

– Det är faktiskt lite blandat. Jag hade gärna varit med och gett Ragnhild en match.

Låt mig få säga det med en gång: Charlotte Kalla gjorde ett strålande, högklassigt lopp i går! Hon lämnade alla åkare klart bakom sig – alla utom en. När Ragnhild Haga hade den bästa skiddagen i sitt liv hängde inte ens Kalla med.

Hon vann ett OS-silver. Hon förlorade inte ett guld även om hon gick in i loppet som favorit.

OS i Pyeongchang 2018

Det stod 1-1 mellan de två i inbördes möten på den här distansen i vinter. I Davos kom Haga tvåa och Kalla åtta: 21 sekunder efter norskan. I Toblach vann Charlotte 5,8 sekunder före Haga. Det var en tuff motståndare hon fick ge sig för.

Kalla/Nilsson: Dream Team

Vi är halvvägs in i damernas skid-OS och nu väntar två stafetter.

Hittills har tävlingarna bekräftat det hela säsongen visat: Sverige har två suveräna världsstjärnor och nu kan det inte finnas någon tvekan – det svenska sprintstafettlaget måste bli Charlotte Kalla och Stina Nilsson.

Ett veritabelt Dream Team med stor guldchans! Vilken match det kan bli mot Björgen/Falla som sannolikt är norsk uppställning. Kalla mot Björgen och Stina Nilsson mot Falla. Vilka tungviktsdueller!! 

De tre senaste mästerskapen har Norge vunnit i utklassningsstil. Det lär de inte göra i år. Det gäller också att skaka av sig USA som alltid växer när det blir lagtävling! Det vattnas i munnen när jag tänker på vilken delikatess just sprintstafetten kan bli på detta OS!

Startsträckan svensk dilemma

Närmast väntar först den traditionella stafetten 4 x 5 km. Kalla, Nilsson och Ebba Andersson var givna i det svenska laget och den sista platsen gick till Anna Haag. Säkert inget lätt beslut efter hennes minst sagt svaga lopp i skiathlonen men när varken Ida Ingemarsdotter eller Hanna Falk förmådde bli topp 20 på 10 km valde förbundskapten Grip den rutinerade distansåkaren Haag med förhoppningen att premiärloppet bara var en riktigt dålig dag.  

Om jag spekulerar lite kan jag tänka mig att man ser risken för en kostsam genomklappning mindre med Haag än med muskulösa sprintspecialisten Falk på de krävande banorna här. 

Haags rutin från fem mästerskapsstafetter som alla givit medalj var säkert heller ingen nackdel i konkurrensen med Falk som aldrig åkte en mästerskapsstafett. 

I det ”oövervinnerliga” norska laget finns det också en del att fundera över. Medaljörerna Björgen och Haga är förstås givna och när formen sviktar hos Weng har Astrid Jacobsen och Ingvild Flugstad Östberg fått chansen.

SKA bli svensk medalj

Under alla förhållanden kommer Norge att få bära favorittrycket och som konkurrensen ser ut SKA Sverige klara hem en medalj. Inget lag utom Norge har fyra riktigt starka namn.

Finland har Pärmäkoski som enda toppåkare i vinter men flera jämna en bit bakom. USA går stenhårt in för stafetten och har en giftig topp i Diggins. Ryskorna i OAR är unga och har tagit stora kliv i vinter och är säkert sugna på att visa vad de kan som ett lag. Tyskorna är jämna men har ingen som matchar de andra lagens toppar.

På lördag smäller det! Jag längtar redan. Sluter ögonen och ser Charlotte Kallas makalösa upphämtning och guldspurt från Sotji. Skulle det kunna vara möjligt att… Det är i alla fall tillåtet att drömma fram till lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet