OS-guld till Lag Hasselborg

Uppdaterad
Publicerad

Sverige mötte värdnationen Sydkorea i finalen i damernas curling. Sverige tog kommandot halvvägs in och kunde säkra OS-guldet i den nioende omgången. Sverige vann med 8–3.

– Det är svårt att ta in. Men det är helt fantastiskt, säger Sofia Mabergs till SVT Sport.

Sverige gjorde en tidig miss i den första omgången och hamnade i underläge med 1–0. Istället var det Sydkorea som tog kommandot.

Men i den tredje omgången började Lag Hasselborg upphämtningen till OS-guldet. Sydkoreas sista sten blev något kort och Anna Hasselborg kunde enkelt plocka hem två poäng för Sverige. Därefter stal Sverige en poäng i både omgång fyra och fem, till 4-2 ledning.

OS i Pyeongchang 2018

– Det var mycket nerver men vi hade pratat igenom innan hur vi skulle ta oss an matchen och vi lyckades hålla dem i schack och dra det till vår fördel. Det gav oss jättemycket positiv energi, säger Agnes Knochenhauer.

”Njöt hela tiden”

I omgång sju fick Sverige sedan ett rejält övertag då Sydkorea gjorde en liten miss med sin sista sten och Sverige kunde genom en stabil sten från skippern Anna Hasselborg gå ifrån till 7-2.

– När vi tog den där trean så var det ett rejält övertag och då får man pusta ut och tänka att man nollar tavlan, och fortfarande spela för varje sten och inte ta ut något i förskott, och det lyckades vi verkligen med, säger Knochenhauer.

Hasselborg säkrade guldet

I den nionde omgången säkrade Hasselborg guldet  för Sverige när hon fixade en poäng och sydkoreanskorna gav upp. Sverige vann finalen med 8–3.

– Det är ren lycka, äntligen fan vad skönt, helt fantastiskt, säger Sofia Mabergs.

– Jag är så otroligt stolt över att få göra det här med de här tjejerna, jag kan liksom inte ens sätta ord på det. Det är glädje och det är stolthet och det är så mycket känslor, säger Sara McManus.

”Är en dröm”

Mabergs gjorde en felfri final för Sveriges del.

– Vi spelar så bra på alla positioner och vi gör det vi ska, det är glädje där ute och vi kämpar för varandra, säger Mabergs.

Guldet är Lag Hasselborgs första mästerskapstitel och Sveriges sjunde guld i Pyeongchang.

”Roligaste jag gjort“

Laget bildades så sent som 2015.

– Det är en resa i sig. Den lilla procentchansen som vi hade för ungefär två och ett halvt år sedan tog vi och det känns fint att kunna uppleva nu, säger Mabergs.

– Alla ska veta att det går om man vill, säger McManus.

Se resultatet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet