OS-guldmedaljörerna Frida Hansdotter, André Myhrer, Charlotte Kalla, Hanna Öberg och Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Så var vinter-OS i Pyeongchang 2018

Uppdaterad
Publicerad

Pyeongchang 2018 blev Sveriges bästa vinter-OS genom tiderna. Här är en tillbakablick – dag för dag.

8 februari

Inledningen av de olympiska spelen i Pyeongchang präglades av dopning och norovirus. Längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip hölls isolerad, åkarna fick svara på frågor om Uppdrag Gransknings granskning och många ryska idrottare hoppades in i det sista på att få delta i OS.

Pyeongchang 2018

9 februari

Invigning. Konståkerskan Yuna Kim tände elden och Niklas Edin bar den svenska fanan. I USA singlades det slant om vem som skulle bära fanan. Skridskostjärnan Shani Davis förlorade och blev förbannad.

– Ohederligt, skrev han på Twitter.

10 februari

Drömstart! Charlotte Kalla slog till direkt och vann skiathlon efter ett klassiskt ryck. SVT-experten Johanna Ojalas glädje visste inga gränser.

– Det har varit härliga timmar. Jag har försökt stanna upp emellanåt. Jag har fortfarande inte fått så mycket kontakt med omvärlden, det har varit andra moment jag har behövt ta mig igenom. Men medaljen som ligger i fickan väger tungt och skönt, sade Kalla till Jacob Hård.

11 februari

Dagen då de alpina tävlingarnas vindhaveri inleddes. Herrarnas störtlopp sköts upp och fler tävlingar skulle komma att gå samma öde till mötes. 21-åriga Nils van der Poel gjorde en fin OS-debut och det blev trippelt Norge när herrarna åkte skiathlon.

12 februari

Här började skidskyttarnas succé på allvar. Sebastian Samuelsson chockade en hel värld genom att ta silver i jaktstarten. Under samma dag kunde man kanske ana åt vilket håll Tre Kronors turnering var på väg då de föll med hela 4-1 mot Kanada i den sista träningsmatchen inför. Måsn Hedberg, som kraschade i slopestylekvalet, blev dessvärre diagnostiserad med hjärnskakning.

13 februari

Silver-Stina blev Guld-Stina. Och det blev hon i överlägsen stil. Hon vann med tre sekunder före värsta rivalen Maiken Caspseren Falla. På herrsidan tog den norska kometen Johannes Hösflot Kläbo sitt första guld. Johanna Ojala följde än en gång med loppet på sitt egna sätt.

– Jag tar gärna emot namnet guld-Stina men jag vill gärna vänta in medaljen sedan får jag kalla mig det, sade Nilsson med ett stort leende till SVT Sport.

Förutom sprinten fick OS sitt första dopningsfall då den japanska short track-åkaren Kai Saito åkte fast för acetazolamid.

14 februari

Väderkaoset nådde sitt klimax då till och med ett skidskytte lopp blev uppskjutet. Damkronorna förlorade mot Schweiz och därifrån gick det bara utför för Leif Boorks gäng. Snowboardstjärnan Shaun White höll för favorittrycket och vann OS-finalen i halfpipe.

15 februari

Största OS-skrällen i modern tid. Det kallade SVT Sports Ola Bränholm Hanna Öbergs OS-guld i distansloppet i skidskytte.

– Otroligt, magiskt, fantastiskt. För oss som är inne i skidskyttevärlden är det helt enormt, sade SVT Sports expert Björn Ferry.

Förutom det tog Charlotte Kalla ett silver bakom norskan Ragnhild Haga på 10 kilometer fristil och Tre Kronor vann sin premiär mot Norge.

16 februari

Här började slalomsuccén och det var Frida Hansdotter som gjorde det. Storfavoriten Mikaela Shiffrin kräktes och då tog svenskan hem guldet. Björn Fagerlind fällde en tår.

En av OS största snackisar var petningen av Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter i stafetten. Anna Haag fick istället åka första sträckan.

– Jag lider något otroligt med Hanna. Man kan ju undra vad som krävs mer än prestation, resultat och lojalitet, sade Falks tränare Niclas Grön.

Tre Kronor var spelmässigt svaga men slog ändå Tyskland i gruppspelet.

17 februari

Stina Nilsson och Marit Björgen kom in på stadion tillsammans, men norskan vann duellen och därmed blev det ett svenskt silver i längdstafetten. I damernas slopestyle fanns det höga förväntningar på Emma Dahlström och 15-åriga Jennie-Lee Burmansson, men i finalen ville det sig inte. Ester Ledecka tog sitt första OS-guld då hon skrällde rejält i super-G. Det skulle inte bli hennes sista...

Johanna Ojala skrev en krönika om det som redan då hade blivit de blågula kvinnornas OS.

18 februari

Tre Kronor slog Finland i gruppfinalen, men mycket av diskussionen handlade om att supertalangen Rasmus Dahlin inte fick någon speltid. Damkronorna förlorade sin placeringsmatch mot Japan och blev därmed klara för en ångestfylld jumbofinal.

Resten av dagen bestod av svenska missar. Henrik Harlaut floppade i slopestylekvalet, Matts Olsson blev tia i storslalom och Sveriges herrar blev femma på dåliga skidor i stafetten.

– Jag ber om ursäkt till grabbarna och svenska folket som tittade på tv, sade vallachef Urban Nilsson.

19 februari

Mellandag – och snacket handlade till stor del om petningar. Fredrik Lindström petades i skidskyttets mixedstafett och Falk åkte hem på grund av sin petning. Förutom det åkte den ryska curlingspelaren Alexander Krusjelnitskij fast för meldonium.

20 februari

Mixedstafetten i skidskytte blev ingen rolig historia ur svensk synvinkel. Mona Brorsson åkte den första sträckan och skyttet stämde inte alls.

– Det är synd om Mona. Hon känner sig ju som en syndabock så klart men det är inga ”hard feelings”, sade Jesper Nelin.

Curlingens lag Edin säkrade gruppsegern i och med en klar seger mot Italien.

21 februari

OS-silver för de svenska damerna i sprintstafetten – men inte bakom Norge. USA skrällde och vann, medan norskorna var arga på Stina Nilsson. De svenska herrarna missade medalj på upploppet och efter det var Marcus Hellners OS över.

– Hon kör på mig i den sista backen så jag tappar både fart och balans. Det är tråkigt att man inte får chansen i ett upplopp som jag tränat så mycket för, sade Maiken Caspersen Falla.

Tre Kronor slogs ut av Tyskland som sedan kom att överraska vidare och i herrarnas skicross var alla svenskar utslagna efter cirka 20 minuter.

22 februari

André Myhrer följde upp Frida Hansdotters fantastiska prestation med ett guld i sitt fjärde OS. SVT Sports expert Pernilla Wiberg var lyrisk.

– Man tror ju inte att det är sant att både Hirscher och Kristoffersen åker ur, sade hon.

De svenska skidskyttedamerna tog ett sensationellt silver efter att Hanna Öberg stått för en fantastisk sistasträcka. Expert Björn Ferry kallade det för ”frimärksklass”.

USA vann guldet i damernas ishockey efter att ha slagit Kanada med 3-2.

23 februari

Det här var dagen då det svenska skidskytteundret i Pyeongchang gick i mål. Det efter att Fredrik Lindström hade gått i mål som segrare i stafetten – nästan en minut före Norge.

– Något alldeles extra att få defilera hem guldet, sade han efteråt.

Sveriges kanske allra största guldhopp på OS, Sandra Näslund, blev ”bara” fyra. Efter finalen var hon arg på schweiziskan Fanny Smith.

24 februari

Den nästsista OS-dagen var ingen svensk höjdare. Lag Edin förlorade curlingfinalen, Sverige slogs ut i kvartsfinal i den alpina lagtävlingen, Niklas Mattsson fick en fraktur i handleden och var tvungen att avbryta big air-finalen och i längdskidornas femmil var Daniel Rickardsson bästa svensk på en sjundeplats.

Det var första gången sedan 1999 som Sverige blev utan längdmedalj på herrsidan i ett mästerskap.

Störst under den här lördagen var ändå kanske Ester Ledecka som blev först att vinna OS-guld i två olika sporter då hon vann snowboardens parallellstorslalom.

25 februari

Den allra sista OS-dagen inleddes med ett guld till lag Hasselborg. De slog värdnationen Sydkorea i finalen med 8-3.

– Explosion av känslor, det var ren eufori, sade Anna Hasselborg efter loppet.

Tremilen på skidor blev en dramatisk historia där Stina Nilsson tog ett sensationellt brons

OAR tog ett efterlängtat ishockeyguld efter en dramatisk final mot skrällaget Tyskland. Under samma dag kom beskedet att den ryska flaggan inte fick vara med på avslutningsceremonin.

Sveriges medaljer i Pyeongchang

Guld:

Charlotte Kalla, längdskidåkning, skiathlon

Stina Nilsson, längdskidåkning, sprint

Hanna Öberg, skidskytte

Frida Hansdotter, alpint, slalom

André Myhrer, alpint, slalom

Sveriges herrar, skidskytte, stafett

Lag Hasselborg, curling, damer

Silver:

Sebastian Samuelsson, skidskytte, jaktstart

Charlotte Kalla, längdskidåkning, 10 kilometer fristil

Sveriges damer, längdskidåkning, stafett

Charlotte Kalla och Stina Nilsson, längdskidåkning, sprintstafett

Sveriges damer, skidskytte, stafett

Lag Edin, curling, herrar

Brons:

Stina Nilsson, längdskidåkning, 30 kilometer klassiskt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pyeongchang 2018

Mer i ämnet