Sammanslaget koreanskt lag i damhockey kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Nord- och Sydkorea kan ha med ett gemensamt damhockeylag till spelen i Pyeongchang. Enligt Inside the Games ska IOK:s president Thomas Bach tillkännagivit att ett möte angående Nordkoreas deltagande ska äga rum nästa vecka.

Internationella olympiska kommittén ska hålla ett möte med fyra representanter från de olika parterna om Nordkoreas deltagande i de olympiska spelen, som börjar om fyra veckor. Mötet kommer ske på huvudkontoret i Lausanne den 20 januari.

Det kan bli så att Nordkorea kommer att ha med tre till åtta spelare i Sydkoreas damlag i hockey. Det kommer även diskuteras om Nord- och Sydkorea kommer att gå tillsammans under öppningsceremonin den nionde februari.

OS i Pyeongchang 2018

– Det här är ett stort steg framåt för den olympiska andan och det olympiska fredsbeslutet som har drivits av FN:s generalförsamling, säger IOK:s president Thomas Bach i samband med att mötet den 20 januari tillkännagavs.

Tävlat tillsammans tidigare

1991 deltog både Nord- och Sydkorea under gemensam flagg i Världsmästerskapen i bordtennis.  I sommar-OS i Sydney och i Aten samt vinter-OS i Turin gick de in tillsammans under öppningsceremonin. Man har erbjudit Nordkorea att marschera gemensamt under OS öppningsceremoni under senare tillfällen, men Nordkorea har då avslagit förslaget.

Konståkarna Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik är de enda nordkoreanska idrottarna som har lyckats kvala till OS i Pyeongchang, men de missade sista anmälningsdatumet. Detta kommer också att diskuteras på mötet i Lausanne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet