Svenska utklassningen – tog OS-guld i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

Här är Sveriges nya sensation i skidskytte.

Fredrik Lindström körde hem OS-guld till Sverige i herrstafetten – efter fullständig utklassning.

Sverige var 55,5 (!) sekunder före Norge på silverplatsen.

–Jag vet inte om det var någon speciell nyckelsträcka. Jag tycker vi alla fyra gjorde det rätt igenom, säger Sebastian Samuelsson till kanal 5.

Det var en närmast perfekt utförd stafett där Lindström avslutade med blågul flagga över mållinjen. Strax dessförinnan gjorde det svenska vallateamet vågen när 28-åringen passerade dem i överlägsen stil.

Det var dels ett tecken på Lindströms sensationella insats – dels på hans lagkamraters prestation som gav Lindström en chans att göra upp om guldet.

OS i Pyeongchang 2018

Lindström gav sig ut samtidigt som Emil Hegle Svendsen drygt tio sekunder före jagande Tyskland. I första skyttet såg de till att skaka av sig Tyskland efter perfekt skytte från grannländerna.

Sista skyttet avgjorde

När det sedan blev guldkamp såg det ut som guldfrossa på både Lindström och Svendsen. Båda inledde med att bomma. Sedan sköt Lindström snabbare och satte sina skott – medan Svendsen inte ens klarade sig på sina extraskott utan drog på sig en straffrunda.

Där var i praktiken guldet klart.

– Guld är alltid guld, och sen att få göra med de här tre som man tränat så otroligt mycket med i sommar och höst är helt fantastiskt, säger Samuelsson som tog sin andra medalj i OS:

– Det kändes nästan som man delade silvret med de här också och att nu få dela guldet känns fantastiskt bra.

Femling och Nelin inledde succén

Peppe Femling och Jesper Nelin såg till att köra Sverige till en andraplats halvvägs in i stafetten. Tjeckien ledde då – 16,2 sekunder före Sverige vid andra växlingen.

– Det var hemskt. Jag gjorde allt jag kunde. Jag hade bendarr i går och bendarr hela förmiddagen, sade Femling till Kanal 5 och fortsatte:

– Ett reservskott är jag riktigt nöjd med. Jag är nöjd med utgångsläget jag gav.

Samuelsson såg till att det blev guldstrid

På tredjesträckan tog Sebastian Samuelsson vid och förfinade guldracet.

Tillsammans med Johannes Thingnes Bö såg de till att det blev en grannkamp om guldet – där alltså Lindström fullbordade triumfen.

– Det är svårt att ta in tror jag. Det kommer nog ta ett par dagar innan man fattar. Det är helt sjukt alltså, säger Nelin till Kanal 5 och inser att han och sambon Hanna Öberg behöver ett prisskåp:

– Vi har inget för tillfället, vi ska flytta snart så vi får skaffa ett dit... Och vi räknar med fler (medaljer) framöver också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet