Mikaela Shiffrin vann storslalomguldet – Frida Hansdotter slutade sexa. Foto: TT Nyhetsbyrån

Inga svenska medaljer – Hansdotter sexa

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanskan Mikaela Shiffrin vann storslalomguldet och svenskorna missade medaljer.

Men Estelle Alphand var snabbast av alla i andra åket.

Amerikanska superstjärnan, som är allra bäst i slalom, låg tvåa efter första åket och  fjärde bästa tid i andra räckte till guldet när italienskan Manuela Mölgg helt misslyckades som sista åkare i pisten.

– Känns otroligt. Jag vet att jag gjorde några missar i slutet men jag attackerade verkligen. Jag känner med Manuela (Mölgg), jag hade verkligen velat ha henne med mig på pallen idag, sa Shiffrin till SVT Sport efteråt.

OS i Pyeongchang 2018

Norskan Ragnhild Mowinckl tog silvret och italienskan Federica Brignone knep bronset.

Två av de största favoriterna till guldet missade pallen. Tessa Worley efter ett riktigt dåligt förstaåk. Då hjälpte det inte att hon gjorde ett fantastiskt andraåk. Det blev bara en sjundeplats för fransyskan. Även Viktoria Rebensburg missade medalj och slutade fyra.

Frida: ”Superbra”

Slalomspecialisten Frida Hansdotter fick ett riktigt bra formbesked och en bra genomkörare inför slalomen imorgon när hon åkte in på en 6:e plats. Hansdotter var sjua efter första åket.

– Superbra. Det är ju mitt bästa resultat för säsongen. Bra att få till det på OS. Den här backen och snön passar mig. Jag har fått ut den storslalom som jag kännt att jag haft i mig, säger Hansdotter till SVT Sport.

Imorgon är hennes stora chans till medalj. På slalomen.

– Jag bubblar av glädje över att vi är igång. Känns superkul att det kommer en slalomtävling imorgon och det är bara gå ut och försöka ge allt, säger Hansdotter.

Sara Hector var en placering bättre efter första åket men fick inte alls till det i andra.  Hon tappade mycket tid redan mellan första och andra mellantiden och blev 10:a.

– Jag försökte verkligen. Men redan över första kanten blev det mycket flyg och jag tappade kontakten. Jag hade inte det som krävdes idag helt enkelt, sa Hector till kanal 5.

– Jag gjorde det helt okej. Jag hade ju så klart önskat att det hade räckt längre. Men det kommer fler OS, sa en tydligt besviken svenska.

Se tävlingsbilder i Rapport (3.52 in i programmet)

Alphand snabbast i andra åket

22-årige Estelle Alphand, var bara 26:a efter första åket, men  svarade för ett fantastiskt andraåk. Hon fick stå länge i målfållan som ledare efter att ha noterat snabbaste åktid av alla, men det räckte inte längre än till 16:e plats.  Alphand visade, som hon gjort flera gånger under säsongen,  att kapaciteten finns där. I dag var det en bredsladd i slutet av förstaåket som förstörde chanserna till en riktigt bra placering.

Resultat från OS >>>

Resultat, storslalom damer

1. Mikaela Shiffrin, USA

2. Ranghild Mowinchel, Norge +0.39

3. Federica Brignone, Italien +0.46

6. Frida Hansdotter, Sverige +1.03

10. Sara Hector, Sverige +1.51

16. Estelle Alphand, Sverige +3.20

Fakta: Mikaela Shiffrin

Namn: Mikaela Pauline Shiffrin.

Född: den 13 mars 1995 i Vail, Colorado, USA.

Klubb: Ski and snowboard club Vail.

Världscupdebut: den 11 mars 2011 i Spindleruv Mlyn, Tjeckien (storslalom).

Främsta meriter: OS-guld i slalom 2014, VM-guld i slalom 2013, 2015 och 2017, VM-silver i storslalom 2017. OS-guld i storslalom 2018.

Vann den totala världscupen 2017, samt slalomcupen 2013, 2014, 2015 och 2017. Totalt 128 världscupstarter, varav 41 segrar (30 slalom, 6 storslalom, 1 störtlopp, 1 kombination och 3 i parallell) och ytterligare 18 pallplatser.

Källa: Fis-ski.com, usskiteam.com med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet