Tysklands Yannic Seidenberg drar omkull Pär Lindholm i kvartsfinalen Foto: TT

Sverige utslaget av Tyskland

Sverige är utslaget i OS-hockeyn. Tyskland vann kvartsfinalen i förlängning med 4-3 sedan Sverige hämtat upp underläge 3-1.

– Jag är fantastiskt besviken, säger förbundskapten Rikard Grönborg till Kanal 5.

– Vi fick inte in pucken, det är jävligt surt, säger Dick Axelsson till Kanal 5 direkt efter matchen. Vi gör en bra upphämtning och kommer tillbaka men sedan skiter det sig.

Sverige fick en tuff start i matchen. Efter att ha dominerat och haft 13-0 i skott fick Tyskland plötsligt chansen i numerärt överläge. Backen Christian Erhoff, som tacklades hårt mot huvudet igår mot Schweiz, sköt och två tyskar skymde Victor Fasth i svenska målet.

OS i Pyeongchang 2018

Innan svenskarna hunnit hämta sig gjorde Noebels 2-0, bara 30 sekunder senare. En kalldusch för Sverige som bara släppt in ett enda mål på tre matcher före kvartsfinalen.

– Tyvärr får vi inte in pucken trots den starten. När de sen gör två mål blir det stress i hela laget och det tar tid att stabilisera det, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

I den andra perioden förde Sverige spelet men skapade få klara chanser. Tyskland var inte heller ofarligt och stack upp flera gånger.

Svårt träffa mål

Svenskarna sköt mycket, inte minst backen Patrik Hersley i powerplay, men hade väldigt svårt att träffa mål. Målvakten Danny Aus den Birken storspelade och de tyska backarna gjorde också ett bra jobb och släppte inte in svenska forwards framför mål.

– Puckarna måste in, det är för dålig effektivitet på chanserna, sa Erik Gustafsson till Kanal 5 i den andra periodpausen.

I tredje perioden fick jättetalangen Rasmus Dahlin chansen. Han la pucken på mål och Anton Lander forcerade in reduceringen.

Men tyskarna svarade direkt när Dominik Kahun på egen hand pricksköt 3-1 bara två minuter senare. Svenskarna tappade puck i anfallszon, missade i ett byte och var bara fyra man på isen när Kahun kontrade.

Kvittering i tredje

Men när Sverige fick chansen i powerplay tog det bara sju sekunder innan Patrik Hersley träffade rätt och dundrade in en ny reducering, efter en fin passning av Linus Omark. Och med drygt åtta minuter kvar kvitterade Mikael Wikstrand. Tyskarna gick på knäna i slutet, trötta efter den sena urladdningen mot Schweiz igår, och Sverige tryckte på i offensiv zon.

–Vi gick ner på tre kedjor efter fem minuter av tredje, säger Grönborg. Vi malde ner dom och det gav resultat. Men det räckte inte idag.

Sista minuten av ordinarie tid blev ändå en rysare där Tyskland skapade bäst lägen att avgöra.

Snabbt avgörande

I förlängningen avgjorde Tyskland snabbt. Efter bara 90 sekunder pressade Patrick Reimer in segermålet när han bröt in framför Viktor Fasth och tryckte in pucken.

Tysklands första seger mot Sverige på 25 år i en tävlingsmatch. Och nu väntar Kanada i semifinal på fredag för tyskarna.

För svensk hockey blev OS ett misslyckande med förlust i kvartsfinal för både herrarna och damerna.

Fakta: Tre Kronors OS-kvartsfinaluttåg

2018 Pyeongchang: Tyskland, 3–4 (efter förlängning).

2010 Vancouver: Slovakien, 3–4.

2002 Salt Lake City: Vitryssland, 3–4.

1998 Nagano: Finland, 1–2.

Fotnot: Tre Kronor tog OS-guld i Turin 2006 och silver i Sotji 2014. (TT)