Jonas Ahnelöv, Dick Axelsson och Joel Lundqvist hejade fram Nilsson. Foto: Bildbyrån

Tre Kronor hejade fram Nilsson

Uppdaterad
Publicerad

– Stina! Stina! Stina!

Tre Kronor stod på läktarna i snöstormen och hejade tillsammans med övriga svenskar fram Stina Nilsson mot guldet.

– Man får adrenalin och vill ut och spela själv, säger Jonas Ahnelöv.

Hockeyherrarna, som förlorade träningsmatchen mot Kanada med 4–1 på måndagen i Incheon, har nu anlänt till OS-området inför turneringen. Efter att ha installerat sig i OS-byn i Gangneung valde laget att göra resan till Alpensia skidcenter för att heja fram de svenska sprintåkarna.

Och som det skreks, vrålades och hejades ihop med de övriga svenska åskådarna, när Stina Nilsson ohotad gick över mållinjen och tog hem Sveriges andra guld.

Pyeongchang 2018

– Jaaaa! vrålade Färjestadsstjärnan Dick Axelsson.

– Det är underbart. Jättekul. Hon var favorit och klarade trycket, säger KHL-proffset Jonas Ahnelöv direkt efter det att Nilsson gått i mål.

Får ni någon inspiration inför er turnering av det här?

– Verkligen! Det här är kul – man får adrenalin och vill ut och spela själv. För oss blir det plattan i mattan, köra på och kriga, säger han.

Frölundas stjärna Joel Lundqvist är inne på samma sak.

– Vi kom från Seoul i går, så nu känns det som att det är OS på riktigt. Att få uppleva det här första dagen är en perfekt start, säger han och sveper med armen ner mot skidstadion.

På läktaren fanns åskådarna och OS-fansen Thomas Svensson och Anna Åhr, som under OS bor i Seoul och varje dag tar tåget i en och en halv timme till Pyeongchang för att heja fram svenskarna som tävlar.

– Alla frostskador är borta. Det är ren glädje nu, så hemresan till hotellet blir lätt, säger Thomas Svensson och blickar upp mot himlen där snön faller och isvindar får flaggorna kring arenan att stå rakt ut.

– Jag blir helt mållös. Jag har varit på så många mästerskap och bara sett ett guld tidigare. Det var 1993 och Torgny Mogren i VM. Så det här är stort för mig, säger Anna Åhr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pyeongchang 2018

Mer i ämnet