Foto: SVT

Dags för stjärnspäckat VM-rally i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rallyt bjuder i år på två stjärnor som gör comeback, svenskt i högsta klassen och ett riktigt getingbo i WRC2.
– Det är ett unikt bra startfält, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Den värmländska rallyfesten, som brukar locka tiotusentals åskådare ut i vinterskogen, bjuder i år både publik och SVT-tittarna på något alldeles extra.

– Svenskt i WRC till och med, roligt att Pontus Tidemand får chansen i den högsta klassen. Vi har två legendarer som gör comeback, Sebastien Loeb och Marcus Grönholm. WRC2 har ett startfält som är osannolikt bra, sju-åtta förare som kan vinna däribland ett par svenskar. Sammantaget gör det ju tävlingen oerhört intressant. Det här startfältet, det får man bara inte missa, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Tidigare segrare gör comeback

Niofaldiga världsmästaren Sebastien Loeb, som vann Svenska rallyt 2004, gör comeback i Hyundai.
– Loeb kan överraska, jag tror inte att det räcker till segern men han kommer att vara med.

Publikfavoriten Marcus Grönholm, Finland, gör en tillfällig comeback som en 50-årspresent till sig själv. Han har vunnit Svenska rallyt fem gånger men senaste gången var för tolv år sedan.

– Grönholm har en otrolig erfarenhet, han har hållit igång och utvecklats. Han har kanske den bästa bilen. Grönholm kommer inte att vinna men göra bra bra sträcktider. Kommer han bland de sju-åtta bästa har han gjort det jättebra. Det är så kul att han väljer just Svenska rallyt som sin present till sig själv, säger Jonas Kruse.

Måste klara pressen

Pontus Tidemand kör numera rally-VM i högsta klassen och kan räkna med starkt publikstöd i Värmland, som han kommer ifrån.

– Med hjälp av publiken kan han göra sitt livs rally. Han är mogen för det, han har rätt förutsättningar. Men det gäller att han får en bra start, han är lite trögstartad och har en tendens att ta det lite försiktigt på förstasträckan. Gör han inga misstag då och lite kanontider kan han komma på femte-sjätte plats och då har han gjort det fantastiskt bra. Det är ett måste för honom att han gör ett bra resultat om han ska fortsätta i WRC. Han måste visa att han klarar pressen, vilket jag tror att han gör.

Tror på Toyota

Men segern – den tror Kruse går till någon av Toyota-förarna Ott Tänak, Jari-Matti Latvala eller Kris Meeke.

– Tänak främst och sedan Latvala och Meeke som är ganska jämbördiga. Bilen ser fantastiskt bra ut. Det här kan vara Latvalas sista chans att bli världsmästare. Seger i Svenska rallyt är kanske nödvändigt om han vill bli världsmästare under sin karriär, och det vill han.

Toyota-förarnas främsta utmanare är fjolårsvinnaren Thierry Neuville samt Sebastien Ogier.

– De är ju alltid med däruppe. Ogier har nackdelen av att starta först. Blir det för mycket plusgrader blir det moddigt, då är det omöjligt. Är det minusgrader och is på vägen, då spelar det mindre roll. Vädret blir en nyckelfaktor för Ogier.

”Kommer smälla i kiosken”

Tvåfaldige världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, tävlar i WRC2-klassen.

– Johan Kristoffersson är bättre förberedd än han varit någon gång förut för en rallystart. Det ska bli mycket intressant att se. Vi har flera duktiga svenskar här, Patrik Flodin främst. Och så Kalle Rovanperä, den finländska supertalangen som är bara arton år. Det är ett getingbo, det kommer att smälla i kiosken på riktigt, spår Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer