Elfyn Evans. Foto: TT Nyhetsbyrån

Evans ny VM-ledare efter högdramatiskt rally

Uppdaterad
Publicerad

Elfyn Evans vann det turkiska VM-rallyt och övertog därmed ledningen i förarmästerskapet.

– Det har varit en tuff helg. Jag är väl medveten om att det är lite tur inblandat och jag gillar inte att ärva positioner från andra på det sättet. Fortfarande väldigt glad , det kanske inte var roligaste sättet att vinna på men så är ”spelreglerna”, säger Evans till WRC efter karriärens tredje VM-seger.

Evans inledde söndagsetappen som fyra i rallyt men slog till med en sträckseger på morgonens första sträcka, samtidig hade flera av konkurrenterna problem, och 31-åriga britten upp i totalledning.

Problemfylld morgon

Det var en förmiddag där flera av förarna hade stora problem på de utmanande grusvägarna.

Sébastien Ogier var med en pallplats på väg att ta ett stort grepp om förarmästerskapet men den sexfaldiga världsmästaren tvingades bryta Turkiets VM-rally med en sträcka kvar att köra, kostsamt för fransmannen i kampen om VM-titeln.

Med sin seger i årets femte VM-deltävling övertog Elfyn Evans ledningen i förarmästerskapet, 18 poäng före Sébastien Ogier. Regerande värlsmästaren Ott Tänak, som startade om under söndagen efter att ha brutit igår, är trea i VM-totalen med två tävlingar kvar att köra.

– Elfyn Evans är oväntat starkt och pålitligt. Han har gjort det suveränt, kör smart och snabbt och verkligen tagit den chans han fått i Toyota. Frågan är, håller nerverna när han nu har greppet om VM-titeln med bara två tävlingar kvar, säger expert Jonas Kruse.

Neuville på pallen

Bakom Evans på pallen i Turkiet knep belgaren Thierry Neuville andraplatsen och niofaldiga världsmästaren Sébastien Loeb tog tredjeplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.