Far och son Solberg segrade i Race of Champions

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen favorit i repris för de regerande mästarna Johan Kristoffersson och Tom Kristensen. 

Far och son Solberg blev för svåra i semifinalen av Race of Champions Nations Cup.

– Jag var lite för försiktig och höll tillbaka lite för mycket för att inte göra något misstag, säger Kristoffersson.

Race of Champions är tillbaka efter två års uppehåll, men det var inga drömförutsättningar förarna bjöds på under lördagens nationstävling då det milda vädret ställt till det och fyllt delar av banan med vatten.

Ett tag såg det ut som att tävlingen skulle ställas in, men efter att man dragit om banan gick nationstävlingen att genomföra.

– Det här har varit en väldigt intressant dag som började väldigt tidigt på morgonen när vi upptäckte att vattennivån stigit så högt att vi inte kunde använda banan, men vi kom fram till en bra lösning till slut, säger Fredrik Johnsson, president och medgrundare av Race of Champions, som tvingades ta beslutet att korta banan rejält, från 1 730 meter till 800.

Tog stopp mot Solbergs

De regerande mästarna, svenske Johan Kristoffersson och danske Tom Kristensen, tog sig vidare från kvartsfinalen mot Frankrike relativt enkelt men i semifinalen mot Petter och Oliver Solberg tog det stopp.

– Det är tråkigt, jag inledde dagen med tre vinster, men sen mötte jag Oliver i Porschen och han gjorde ett jättejättebra varv. Jag var lite för försiktig och Oliver var snabbare den här gången, så är det, säger Kristoffersson som är medveten om vad han gjorde fel.

– Jag var lite för försiktig och höll tillbaka lite för mycket för att inte göra något misstag. Tar man lite mer risk med den bilen så blir man snabbt mycket snabbare men det är otroligt lätt att göra ett misstag, så jag valde den säkra sidan i dag och det räckte inte, men vi är ändå supernöjda med dagen, vi fick 2-2 mot Norge men de var snabbare på totaltiden.

”Helt otroligt”

I finalen ställdes far och son Solberg mot den amerikanska duon Jimmie Johnson och Colton Herta och väl där var det inget snack om saken. Den svensknorska duon vann enkelt.

– Det är helt otroligt. Semifinalen var riktigt tuff men jag fick till ett perfekt race. Sen i finalen fixade pappa (Petter Solberg) segern, han gjorde ett helt otroligt jobb. Det var fantastiskt. Vi hade en tuff lottning hela vägen fram, säger Oliver Solberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.