Oliver Solberg är redo för VM-debut Foto: Hyundai Motorsports

Följ Oliver Solbergs VM-debut i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Säsongens andra VM-rally är Arctic Rally i Finland.

Ett på förhand högintressant vinterrrally, som ersätter det svenska rallyt den här säsongen. 

Ur svensk synvinkel är det extra intressant att superlöftet Oliver Solberg gör VM-debut.

Arctic Rally kommer avgöras på vägarna utanför finska Rovaniemi.

För svensk del riktas mycket fokus på unge Oliver Solbergs stora debut i WRC-klassen, där han kör för Hyundai.

Den värmländske rallytalangen har haft kort om tid för förberedelser, men är redo för start.

Det är klart man är lite smånervös. Men det ska bli skönt att få börja köra lite. Jag ska inte sätta någon press på mig själv, och har inga förväntningar. Tävlingen blir som den blir. Det ska bara bli kul att få börja köra, säger Oliver Solberg till SVT inför Arctic Rally.

SVT Sports expert Jonas Kruse säger såhär om Solbergs chanser i debuten.

– Vi kan inte ha några som helst förväntningar på Oliver Solberg. Han ska njuta och ha kul. Det är inte optimalt att byta kartläsare så tätt inpå tävlingen, även om ersättaren är väldigt rutinerad. Sedan vet man aldrig med Oliver. Han är en talang utöver det vanliga. Tar han det här på rätt sätt och kör avslappnat, då vet man inte vad det blir, säger Jonas Kruse.

Det finns även svenskintressen i WRC2- och WRC3 i form av rallycrossgiganterna Johan Kristoffersson och Mattias Ekström.

– Det är ett år sedan Kristoffersson körde rally. När det gäller Ekström så har han sagt att han åker för seger i WRC3. Och det känns som att Ekström har störst chans av dem båda. Men ingen av dem går att räkna bort. Är de topp fem är det otroligt bra. Sedan ska man veta att det är stor prestige mellan de här två, de har åkt dörr mot dörr i rallycross i många år, säger  Kruse.

Du ser rallyt i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.