Här kraschar Rovanperä in i grushög

Uppdaterad
Publicerad

Det var en händelserik inledning på lördagsetappen i det finska VM-rallyt med omkastningar i resultatlistan och avåkningar bland toppförarna, däribland Kalle Rovanperä.

– Det är inte oväntad med tanke på den start vi sett från starten av rallyt, alla går kör på gränsen, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Kalle Rovanperä, 21-åriga hemmahoppet, har två segrar hittills i år och inledde stark och var med i kampen om en pallplats. Men på förmiddagens sista sträcka var olyckan framme då Kalle tappade bakändan på bilen i en inbromsning före ett vägbyte, retursladden skickar ut bilen i en grushög. En grushög som stod som skydd för en telefonstolpe Både Kalle Rovanperä och kartläsare Jonne Haltunen som båda klararde sig oskadda.

Jag är OK. Teamet jobbar nu med bilen så får vi se om vi kan starta om i morgon, berättar en besviken Rovanperä för WRC:s reportar under eftermiddagen.

Rally-VM

Även Takamoto Katsuta tvingades bryta under morgonen. Japanen slog i en sten, hamnade på sidan av vägen. Skadat bakhjul och slutkört för dagen. Även Oliver Solberg har brutit i WRC2-klassen efter en krash.

Full attack

Finska VM-rallyt i Jyväskylä är klassat som VM:s snabbaste rally. Under inledningen igår låg snitthastigheterna på flera av sträckorna runt 130 kilometer i timmen, och det var full attack redan under lördagens första sträckor.

 – WRC-bilarna kommer verkligen till sin rätt här med sin aerodynamik, väghållning och motoreffekt. Det kommer att dröja några år innan vi ser de här farterna igen, med tanke på nästa års reglemente med nya hybrid-bilar med bland annat mindre aerodynamik, säger Kruse.

Walesaren Elfyn Evans drygade ut ledningen till 9,1 sekunder före tvåan Ott Tänak inför söndagens avslutning. Irländaren Craig Breen är trea, 19,5 sekunder bakom.

– Det är en våldsam attack av Evans, länge sedan vi såg honom köra så här. Han är inte riktigt hundra procent nöjd, men min fråga är…. Går det verkligen att åka fortare än så här, frågar sig expert Kruse.

Följ två av eftermiddagens sträckor direkt i SVT

SVT1/Play, 16.30-17.30: Motorsport, rally-VM, Finska rallyt SS13

SVT Play, 19.00-20.00: Motorsport, rally-VM, Finska rallyt SS15

Se alla sändningar från Rally-VM i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rally-VM

Mer i ämnet