Elfyn Evans vann VM-rallyt i Finland i fjol. Foto: TT Nyhetsbyrån

Huvudsponsor vill stoppa ryska förare i VM-rally

Uppdaterad
Publicerad

Huvudsponsorn och Finlands motorsportsförbund vill stoppa ryska förare i det klassiska finländska VM-rallyt som inleds på torsdagen.

”Kriget är nära oss på allvar. Om vi hade makt att ta beslut i den här frågan så skulle vi göra det”, skriver företaget på sin webbplats.

Arrangörerna kan dock inte förbjuda ryssar från att delta. Enda sättet de kan stoppas är genom ett beslut från det finländska Migrationsverket.

– Det här är en motbjudande situation. Det är en internationell tävling, och då följer man Fias (det internationella bilsportsförbundet) regler. Om det hade varit en nationell tävling så hade vi agerat annorlunda, säger Riku Bitter, vd på det finländska motorsportförbundet till Iltalehti.

Fia tillåter ryska förare att köra som neutrala aktiva.

Numera är VM-rallyt namngett efter huvudsponsorn Secto Automotive. Ett företag som även de valt att sätta ner foten med bara dagar kvar till tävling.

Deltog inte i Estland

I ett uttalande slår företaget fast att ryska förare inte borde få köra i Finland.

”Kriget är nära oss på allvar. Om vi hade makt att ta beslut i den här frågan så skulle vi göra det”, skriver företaget på sin webbplats.

Ryssarna i Jyväskylä är Nikolaj Grjazin och kartläsaren Konstantin Aleksandrov i RC2-klassen, samt Vitali Antonov i RC5-serien.

Ryska förare har deltagit i flera rallyn den här säsongen, men inte i det senaste i Estland. Detta efter att det estniska inrikesministeriet stoppade Grjazin och Aleksandrov från att ta sig in i landet.

ARKIV: Ny uppvisning av Rovanperä i Estlands VM-rally (17 juli 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalle Rovanperä. Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.