Foto: BILDBYRÅN/SVT

Kruse: ”Säkerheten kommer genomsyra hela rallyt”

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten skärps inför årets upplaga av Svenska Rallyt – efter den tragiska olyckan i Monte Carlo där en åskådare blev påkörd och omkom i samband med årets VM-premiär. ”Säkerheten kommer att genomsyra hela rallyt”, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Rallyfansen går i spänd förväntan inför torsdagens start av Svenska Rallyt. SVT Sports expert Jonas Kruse kan knappt bärga sig.

– Äntligen! Nu får vi se en första indikation på vilka team och vilka bilar som verkligen går fortast, säger Jonas Kruse till SVT Sport.

Han ser fram emot ett rally som kommer avgöras på riktigt svenskt rallyunderlag, det vill säga is och snö.

– Det fattas lite snö, men isen är där. En del sträckor, även i Norge så ser det kalasfint ut med både snövallar och väldigt snabbt underlag, säger Jonas Kruse.

Det är också väldigt viktigt för rallyts framtid att det körs i rallyförhållanden.

– Det är oerhört viktigt, eftersom det står inskrivet i kontraktet med promotorn till VM-serien att det ska köras i vinterförhållanden. Därför är årets rally väldigt viktigt. Det går inte ha två dåliga rallyn i rad, och det ska det inte bli, säger Jonas Kruse.

Utökad säkerhet

Men mycket kommer att handla om den skärpta säkerheten, efter den tragiska olyckan i samband med Monte Carlo-rallyt, där nya zeeländaren Hayden Paddon körde på en åskådare, som stod helt fel placerad på den första sträckan. Åskådaren avled i samband med olyckan. Det internationella bilsportförbundet, Fia, har också lagt ut en säkerhetsfilm som man ber åskådare att följa strikt.

– Säkerheten kommer vara ännu mer i fokus. Jag vet att Michelé Mouton från Fia har varit i Sverige några extra dagar och åkt sträckorna några extra gånger. Säkerheten kommer att vara bättre än någonsin. Säkerheten i bilarna är det bästa som någonsin varit, säger Jonas Kruse.

Säkerheten på publikplatserna kommer också att vara större.

– Det gäller för publiken att följa anvisningarna av arrangören och respektera förbjudna områden. För det kommer inte att läggas speciellt många fingrar emellan när det gäller säkerheten, efter det som hände i Monte Carlo. Men historiskt sett har den svenska rallypubliken skött sig oerhört bra, säger Jonas Kruse.

Många förare vill vinna tävlingen, och har chans att göra det. Sébastien Ogier jagar sin fjärde seger i Värmland – men Jonas Kruse sticker ut hakan och tror på två andra förare i den absoluta tätstriden. Bland annat estländaren Ott Tänak, som förberett sig i Jämtland inför rallyt.

– Tänak är en outsider, han var bra med förra året, och jag tror hans första seger kommer snart. Jag tror även på Hayden Paddon, som jag jag tror kan vända fiaskot i Monte Carlo till succé, om man kan säga så. Han var snabb här förra året, säger Kruse.

Så sänder SVT från Svenska Rallyt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer