Hayden Paddon kraschade på första sträckan i Monte Carlo-rallyt, och sträckan ställdes in – men Paddon är oskadd. Foto: Bildbyrån

Åskådare omkom efter krasch i Monte Carlo-rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens inledning på rally-VM, som körs i Monte Carlo, fick en sorglig start. Hayden Paddon kraschade och en åskådare miste livet. Som en följd av olyckan hoppar nu Paddon av rallyt.

Det var nyzeeländaren Haydon Paddon i sin Hyundai, som fick kraftig sladd i en kurva på det isiga underlaget och kraschade efter kontakt med en bergvägg. Paddon och hans kartläsare John Kennard tog sig ur bilen, och var oskadda medan bilen stod kvar på högkant.

Enligt uppgifter till SVT kom den förolyckade åskådaren sent och ställde sig väldigt illa till.

Svårt att se omfattningen i mörkret

TV-bilderna visar hur Paddon och Kennard är på andra sidan av bilen, som står på högkant, medan folk bakom bilen har uppmärksammat någon på marken och påkallar uppmärksamhet. Man kan se på tv-bilderna att det ramlar ner någon från berget i samband med kraschen. Åskådaren fördes med ambulanshelikopter till Nice men hans liv gick inte att rädda.  Uppenbarligen har åskådaren stått på förbjudet område. Enligt franska Nice-Matin hade ögonvittnen varnat mannen för att stå där han stod, men mannen lyssnade inte.

I de första kommentarerna nämndes inte åskådaren på Paddons twitter. Utan det var en beskrivning av hur olyckan gick till och att var en tuff start för Hyundaistallet. Ett par timmar senare förstod Paddon vidden av olyckan. ”Jag är otroligt ledsen över dagen olycka och mina tankar är med familjen och hans anhöriga. Det är svårt att säga något mer eftersom vi är i chock”, twittrar Paddon.

Svenska rallyt kommer nu att skärpa säkerhetsarbetet med just de förbjudna publikpositionerna.

Efter den tragiska dödsolyckan hoppar nu Paddon och Kennard av Monte Carlo-rallyt. ”I en gest av respekt för den åskådare som sorgligt gick bort i natt har vi bestämt att dra tillbaka bil #4 (Paddons bil) från Monte Carlo-Rallyt”, twittrade Hyundaistallet i natt.

En polisutredning har inletts och Hyundai kommer att samarbeta fullt ut. ”Stallet kommer att ge fullt stöd åt arrangören och myndigheter för att reda ut alla omständigheter kring kraschen”, skriver Hyundai ett pressmeddelande.

Rallyt körs vidare som planerat

Bara ett fåtal förare kom i mål, och sträckan ströks men rallyt kommer att köras vidare som planerat.

På grund av olyckan ströks första sträckan. Rallyts andra sträcka, som kördes senare under torsdagskvällen, blev därför den första och efter den leder belgaren Thierry Neuville, 8,5 sekunder före fransmannen Sebastien Ogier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer