• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Foto: Bildbyrån

Kaoset i Bilsportförbundet fortsätter – förbundsombud kräver extra årsmöte

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat runt Svenska bilsportförbundets styrelse den här veckan. Nu kräver 14 förbundsombud att ett extra årsmöte hålls och att fyra styrelsemedlemmar ska entledigas.

– De har klamrat sig fast vid förbundet. De har inte velat gå i takt med vad vi i övriga rörelsen i Sverige har gjort, säger Peter Kurtén, ordförande i Göteborgs BF, till SVT Sport.

Det var 14 förbundsmötesombud, som representerar 15 röster, som under gårdagen begärde ett extra årsmöte men Kurtén säger att det nu tillkommit ännu fler.

– Det finns en historik bakom misstroendet. Det är att de inte klev av i september vid årsmötet när de inte fick ansvarsfrihet. De har klamrat sig fast vid förbundet och har stört vår utveckling och obstruerat mot beslut. De har inte velat gå i takt med vad vi i övriga rörelsen i Sverige har gjort, säger Kurtén.

– Och eskaleringen var då Svenska rallyt och det var toppen på isberget.

”Har inte undanhållit någon information”

Han menar att de fyra styrelsemedlemmarna inte talat sanning.

– När man inte framför sanningar och för en dialog, eller framför en åsikt, som inte går hand i hand med våra affärspartner, inser människor att det förstör svensk bilsports varumärke, säger Kurtén.

En av de som förbundsombuden anser ska lämna styrelsen är vice ordförande Urban Wahlberg, som emellertid inte känner igen sig i kritiken.

– Vi har inte undanhållit någon information över huvud taget. All vår verksamhet är helt öppen. Förutom om det gäller rena affärsrelationer där det kan vara konfidentiella avtal. Men det är inget vi i styrelsen pysslar med. Det är i sådana fall i något av de bolag som finns där man har affärsrelationer, säger Urban Wahlberg till SVT Sport.

DETTA HAR HÄNT: Kaoset i Bilsportförbundet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tidslinje: Kaoset i Bilsportförbundet

§7 EXTRA FÖRBUNDSMÖTE

Förbundsstyrelsen kan kalla medlemmarna till extra förbundsmöte. Förbundsstyrelsen är skyldig att kalla till extra förbundsmöte när en yrkesrevisor eller minst 1/3 av antalet förbundsmötesombud begär det.

Sådan begäran ska avfattas skriftligen och innehålla skälen för begäran. När förbundsstyrelsen mottagit en begäran om extra förbundsmöte ska den inom 14 dagar kalla till ett sådant möte att hållas inom två månader från kallelsen.

Kallelse med förslag till föredragningslista för extra förbundsmöte ska tillställas ombuden senast sju dagar före mötet. Underlåter förbundsstyrelsen att utfärda föreskriven kallelse får de som gjort begäran utfärda kallelse i enlighet med föregående stycke.

Vid extra förbundsmöte får endast i föredragningslistan upptagna ärenden avgöras. Extra förbundsmöte får inte hållas på dag när Riksidrottsmöte pågår.

Källa: Bilsportförbundets stadgar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer