Thierry Neuville leder Monte Carlo rallyt inför lördagens sträckor Foto: TT Nyhetsbyrån

Neuville fortsätter övertyga i Monte Carlo

Uppdaterad
Publicerad

Thierry Neuville är fortsatt i ledning i Monte Carlo-rallyt efter fredagens sex specialsträckor. ”Glad att behålla ledningen i Rally Monte Carlo med 45,1 sekunder. Det har varit en jättebra dag med tre sträcksegrar”, skrev Neuville på Twitter efter att ha avslutat dagens körning.

Neuville som var i ledning efter torsdagens inledande sträcka öppnade fredagen med att vara näst snabbast på den 24.63 km långa sträckan som vanns av estländaren Ott Tänak. 28-årige belgarien vann sen dom tre följande sträckorna och hade efter SS6 en ledning på 38 sekunder före Ott Tänak.

Regerande världsmästaren Sebastien Ogier rasade till nionde plats i totalen efter att han åkt av vägen och tappat tid på morgonens inledande sträcka.

Underlaget på vägarna i Monte Carlo varierar väldigt och förarna ställs verkligen på prov inte minst Ogier som startar först och därmed plöjer vägen för övriga startfältet.

– Jag är fortfarande inte 100 procent nöjd med inställningarna så vi har en del jobb att göra men vi kommer fortsätta göra vårt bästa och rallyt är långt ifrån över, berättade Ogier i teamets presstext efter förmiddagens tre sträckor.

Ogier klättrade

Ogier avancerade i resultatlistan under eftermiddagen, fransmannen avslutade med två sträcksegrar och ligger nu tvåa inför i morgon 45 sekunder bakom Neuville.

– Att Neuville har fart och rutinen och är där han är är inte överraskande. Både han och teamet växte enormt under slutet av förra säsongen och det verkar som att deras bil fungerar väldigt bra, säger SVT Sports expert Jonas Kruse och fortsätter.

– Vi ska också ha klart för oss att Neuville är en humörförare, när allting fungerar och bilen och han lirar ihop, då är han så här snabb.

Tidemand 2:a i sin klass

Pontus Tidemand kör för första gången i Monte Carlo och har inlett stabilt tillsammans med kartläsaren Jonas Andersson. Den värmländska duon ligger tvåa bland R5 bilarna och nia i den totala ställningen.

– Det har varit ganska kul och har känts bra hittills, säger Pontus Tidemand till SVT Sport.

SVT Sports expertkommentator Jonas Kruse imponeras av Tidemands start.

– Han är överraskande snabb och gör ett väldigt moget intryck och det känns som att han har ännu mer att ge, men jag tycker att han har attackerat det här rallyt på helt rätt sätt, säger Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.