Oliver Solberg vann i Italien. Foto: Solberg Media Office

Oliver Solberg vann asfaltsdebuten i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Rallylöftet Oliver Solberg vann sin första asfaltstävling i en WRC-bil.

Han gjorde det före ex-världsmästaren Ott Tänak.

Tänak var egentligen snabbast – men fick ett tidsstraff på över två minuter på en sträcka, och därmed tog Solberg segern.

Det var i den italienska tävlingen Rally di Alba som Solberg körde hem segern.

Och i och med att han egentligen serverades segern efter Tänaks tidstraff, när han kom för sent till tidkontrollen på sträcka sju, tog Solberg segern med ro. Tänak fick ett tidstillägg på två och en halv minut som straff.

– Att jag står som vinnare i tävlingen tar jag inte så seriöst. Det är forfarande långt upp till Ott Tänak. Han visade imponerande körning på alla specialsträckorna, och jag fick tydliga indikationer på att jag har mycket kvar att lära innan jag är på den nivån, säger Oliver Solberg i ett pressmeddelande.

Tävlingen i Italien får ändå ses som ett bra genrep inför Safarirallyt i Kenya om en och en halv vecka. Det blir hans första WRC-tävling på grus.

– Jag har bara kört WRC-bilen på snö i VM-tävlingen i Finland (7:e plats) tidigare så det var lite av en upplevelse att komma hit och köra den på asfalt för första gången. Jag hade gärna velat tagit en sträckseger, men det var omöjligt då jag slogs mot en världsmästare, fortsätter Oliver Solberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.