Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nasser Al-Attiyah vann Dakarrallyt för femte gången. Foto: Franck Fife/AFP/TT

Qatars Nasser Al-Attiyah vann Dakarrallyt för femte gången

Uppdaterad
Publicerad

Qatariern Nasser Al-Attiyah hade en stor ledning inför sista sträckan av Dakarrallyt.

Den släppte han inte.

Nu kan han fira sin femte seger i rally-klassikern.

– Fantastiskt att kunna försvara titeln, säger han.

Qatariern Al-Attiyah, som körde tillsammans med den franske kartläsaren Mathieu Baumel, var överlägsna. När tävlingen var avslutad efter 14 sträckor var deras försprång till fransmannen Sebastien Loeb på andra plats en timme och 20 minuter.

– Det var ett riktigt tufft Dakar för alla, men vi lyckades vinna igen. Det är fantastiskt att vi kunde försvara titeln. Jag är glad över att vinna fem gånger, och för Mathieu var det ju fjärde gången nu, säger Al-Attiyah, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fransk seger på slutsträckan

Vann etappen gjorde dock varken Al-Attiyah, eller Loeb som i går satte nytt Dakarrally-rekord då han vann sin sjätte raka etapp. Istället var det en annan fransman, Guerlain Chicherit, som var snabbast på de 417 kilometerna mellan Al-Hofuf och Dammam.

Näst snabbast, drygt en och en halv minut efter Chicherit, var svenske Mattias Ekström. Han avslutade därmed Dakarrallyt med fem raka pallplatser. Totalt slutade de dock inte bättre än på 14:e plats.

– Det är skänt att komma i mål. Det här var så klart inte vad vi ville, men vi får förbereda oss lite bättre nästa gång vi kommer hit och ta sikte på troféerna, säger Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.