Foto: Svenska Bilsportförbundet

Robin Jonsson vann i rallyts e-sport-SM

Uppdaterad
Publicerad

Första deltävlingen i rallyts e-sport-SM avslutades i dag, onsdag.
Specialisten Robin Jonsson, med en andraplats i Dirt World Series på meritlistan, vann.
Mattias Adielsson, som vunnit SM i vanligt rally sex gånger, var en av favoriterna, men en punktering förstörde hans chanser.

SM-serien i rally-e-sport drogs i gång av Svenska Bilsportförbundet i all hast när alla andra tävlingar stoppades på grund av coronaviruset, för att ge förarna möjlighet att tävla. Den består av sex deltävlingar med åtta rallysträckor vardera. Tävlingen är öppen både för alla med licens, både e-sportspecialister och vanliga rallyförare.

Förarna tävlar i spelet Dirt Rally 2.0:s R5-klass och har en vecka på sig att köra varje deltävling.

Den första bjöd på sträckor från Nya Zeeland. Robin Jonsson från Kolsva vann till slut ganska klart, med 43 sekunder till godo på klubbkompisen Daniel Johansson, även han e-sportspecialist. Båda har andraplatser på meritlistan i Dirt World series, Jansson i rally och Johansson i rallycross.

Det blev storslam för lilla Kolsva, en bruksort utanför Köping med drygt 2 000 invånare och anor från mitten av 1500-talet. Även trean Kimmy Larsson och fyran Karl Örtenmark, båda e-sportspecialister, tävlar för Kolsva.

Adielsson en förhandsfavorit

Elias Lundberg, Sala, som vann JSM-guld 2017, blev bäste vanliga rallyförare, med en sjätteplats, 1.09 efter segraren.

Mattias Adielsson, som vunnit SM-guld i vanligt rally sex gånger och var trea i fjolårets EM-serie, var en av förhandsfavoriterna. Så sent som under helgen vann han överraskande e-sportvarianten av Barcelonas VM-deltävling i rallycross.

Men Adielssons chanser i den första SM-deltävlingen försvann när han fick punktering. Han var 1.34 efter Jonsson till slut och blev nia.

332 förare startade och 318 tog sig i mål.

Seriens andra deltävling drar i gång redan idag. Nu är det åtta sträckor i Australien som väntar. SM-seriens avslutande deltävlingen, med sträckor i Sverige, avgörs 20-27 maj.

KLIPP: Dubbla världsmästarens annorlunda comeback (17 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Kristoffersson laddar för comeback i rallycross-VM – fast i virtuell form. Foto: Johan Hedlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer