Kartläsaren i skidglasögon efter kraschad dörr

Stjärnan vann trots kollision med civilförare

Uppdaterad
Publicerad

Han krockade med en civilförare.

Men trots skadad bil vann Sébastien Ogier Kroatiens VM-deltävling – med sex tiondelar.

– Det är starka känslor nu. Det har varit en berg-och dalbana  för oss den här helgen. Jag är oerhört glad för hela teamet som gjort ett bra jobb, skriver Ogier i sociala medier efter segern.

Det blev en dramatisk avslutning på VM-rallyt i Kroatien för Sébastien Ogier. Sjufaldige världsmästaren kolliderade med en annan bil, ej tävlande, när han var på väg till 17:e sträckan, dagens första sträcka av totalt fyra. Dörren på högersida tog skada, och eftersom förarna inte hade något serviceuppehåll under dagen fick Ogier bland annat tejpa för att hålla ihop delarna.  Och kartläsaren Julien Ingrassia satt med skidglasögon för att kunna läsa noterna.

– Det var en knepig morgon. Jag tror det är OK med bilen, säger Sébastien Ogier.

Ogier hade inför dagens avslutning en ledning på sju sekunder, före teamkamraten Elfyn Evans, men den ledningen försvann redan på sträcka 17 efter incidenten där bildörren skadats. Men med bara den 20:e och sista sträckan kvar att köra så var han fyra sekunder efter britten.

Dramatisk avslutning

Ogier körde först av dem, och när Evans var ute på sista sträckan indikerade mellantiderna på att det skulle bli en rysare. Och med några svängar kvar fastnade Evans lite grann i en kurva, och det misstaget blev kostsamt. Ogier tog hem deltävlingen med sex tiondelars marginal. Belgaren Thierry Neuville tog tredje platsen.

– Fantastiskt kul att se, jag sitter och skakar, säger VM-rallyföraren Oliver Solberg som gästade SVT:s studio.

– Det är helt otroligt vilket jobb han gör. På något sätt grejar han det alltid. Det är jobbigt för Evans, han behövde det här för sitt självförtroende för att känna att det går att slå Ogier – men det gick inte den här gången heller, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

I den totala VM-ställningen efter tre deltävlingar leder Ogier, åtta poäng före belgaren Thierry Neuville och tio poäng ner till Elfyn Evans.

Omstart för Rådström

Dennis Rådström startade om idag i den tvåhjulsdrivna klassen efter gårdagens punktering och inledde med en sträckseger på dagens första sträcka och avslutade med att vara näst snabbast på power stage bland rally4-bilarna. Rådström slutade på en 16:e plats totalt.

– Det har varit lite för många misstag men vi har lärt oss mycket och kommer att behöva vara mer förberedda till nästa gång vi kör det här rallyt. Men nu vet vi hur vi ska komma undan de lätta misstagen så vi kör på, säger Dennis Rådström till SVT Sport.

I WRC2 vann norrmannen Mads Östberg, regerande världsmästare i klassen. Han övertog ledningen tidigt i rallyt och släppte den sedan aldrig.

Se ett sammandrag från hela kroatiska VM-rallyt ikväll klockan 23:35 i SVT2 och SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.