Pontus Tidemand vann italienska VM-rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Tidemand säkrade i dag segern i WRC2-klassen av italienska VM-rallyt – hans tredje seger för säsongen.

Pallplatsen är hans 35:e i karriären i WRC-sammanhang.

– Jag är väldigt glad för det var första gången i Italien och det har varit tufft, säger han i SVT:s sändning.

Charlottenbergsonen kunde både bevaka och dryga ut sin ledning under lördagens sex sträckor på Sardinien.

Under söndagens avslutning tog han hem segern.

– En skön seger för Pontus. Det här betyder oerhört mycket för honom. Han kör hem det här på ett oerhört säkert sätt och har inte haft ett enda problem, säger SVT:s expert Jonas Kruse i sändning.

”Där är Pontus som bäst”

Tidemand drar nu ifrån i toppen av WRC2-mästerskapet, en kategori där han tidigare blivit världsmästare 2017.

– Mitt team har gjort ett fantastiskt jobb, min kartläsare (Patrik Barth, reds anm), mina mekaniker, alla runt omkring. Vi har haft en försiktig strategi som vi följt. Maximalt med poäng och det är viktigt i mästerskapet, säger svensken som tävlade på Sardinien för första gången.

Jonas Kruse hyllade Tidemands körning:

– Det här är Pontus största styrka, i tuffa rallyn där det gäller att köra smart och inte dra på sig punkteringar hittar han ett tempo som gör att han klarar det, men det är ändå tillräckligt bra tider för att vinna. Där är han som bäst och starkast, säger Kruse.

Svensk seger i JWRC

Tom Kristensson och Joakim Sjöberg vann Junior VM-klassen i utklassningsstil. Segermarginalen var tillslut drygt 11 minuter! Det är Kristenssons andra seger i år på tre tävlingar och han klättrar till andra plats i mästerskapet. En deltävling återstår för juniorerna, Belgiska Ypres Rally där 1,5 gånger VM-poängen delas ut.

– Briljant körning av Tom, jag tror fortfarande att första sträckan här med en överlägsen sträckseger var viktigt för honom efter att tvingats bryta senast med motorhaveri. Sen har det egentligen handlat om att bevaka ledningen och köra runt alla stenarna vilket han behärskat med bravur, säger Kruse.

Solberg 6:a i WRC3

Oliver Solberg slutade på en sjätteplats i WRC3 klassen, han startade om under söndagen efter dikesvisiten på sista sträckan som stoppade hans chanser på en pallplats.

Detta var 19-åringens sjätte VM-start.

– Oliver visar igen sin oerhörda talang. Första gången på Sardinien men är direkt med och fajtas om segern. Gårdagens misstag som förstörde segerchanserna är något han får ta på erfarenhetskontot, det kunde blivit en drömtävling utan den lilla fadäsen. Men jag står fast vid att han kommer inom några år vara med och slåss om VM-titlar, säger Kruse.

Sordo vann i WRC

I WRC-klassen vann spanjoren Dani Sordo 5,1 sekunder före tvåan Thierry Neuville. Fransmannen Sébastien Ogier var ytterligare en sekund bakom och tappade andraplatsen på sistasträckan.

Topptrion samlad inom 6,1 sekunder, vilket gör det till den minsta tidsmarginalen i WRC:s historia.

Walesaren Elfyn Evans slutade fyra men leder alltjämt VM-serien på 111 poäng. Ogier är tvåa på 97 och Neuville klättrar från femte till tredje plats med 87. Två deltävlingar återstår i VM-serien, först Belgien och sedan nyinsatta Monza.

I märkes-VM övertog Hyundai ledningen från Toyota, sju poäng skiljer (208 mot 201).

Söndagens sammandrag och alla SVT:s sändnigar från Italienska VM-rallyt hittas i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.