Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Solberg om WRC-debuten Foto: Oliver Solberg Media Office/Hyundai Motorsport

Oliver Solberg gör WRC-debut: ”Helt otroligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske talangen Oliver Solberg gör debut i WRC-klassen, rallyts finrum och VM:s högsta klass.

– Helt otroligt, det är en obeskrivlig känsla att äntligen få starta i en riktig fullblods-WRC, säger Oliver Solberg till SVT Sport.

19-årige Oliver Solberg, som inför säsongen tecknade ett fabrikskontrakt med Hyundai, regerande världsmästare i märkes-VM, får chansen i WRC redan i årets andra VM-deltävling, Arctic Rally Finland.

– Hyundai var så ”happy” med min fart i Monte Carlo redan. Och de tänkte att: ”Varför inte hoppa in direkt och få lära sig bilen”? Jag tror att de vill att jag ska in direkt och få lära mig så mycket som möjligt. Och jag sa ju inte nej precis, säger Solberg glatt.

Han har bara tävlat i rally sedan 2017 och att redan nu få chansen i en WRC-bil är en dröm som går i uppfyllelse för Solberg, som annars satsar på WRC2-mästerskapet i år.

– Jag hade ju hoppats på att kunna vinna den här tävlingen i R5 (WRC2) men det är ju mycket coolare att köra i en WRC-bil så jag får väl hoppas på att kanske ta någon poäng där, nej vi får se… Det är bara att köra på och vi får starta R5-säsongen lite senare.

”Det är fantastiskt”

Oliver, som är son till den tidigare världsmästaren Petter Solberg, körde inte om VM-poäng i WRC2 i premiären i Monte Carlo men visade omgående prov på sin kapacitet. Han tog två sträcksegrar i klassen och noterade flera topptider alla bilar inräknade. Dessförinnan debut för Hyundai med en pallplats i Arctic Lapland Rally. Erfarenheten av att nyligen ha kört på sträckorna i finska Rovaniemi, där nu VM-tävlingen körs, ger trygghet.

– Det hjälper garanterat att vi känner till området och vägarna. Men samtidigt börjar vi från scratch med ny bil. Men det är fantastiskt att få komma på en sådan tävling och där lär man sig verkligen hur aerodynamiken funkar i ett så snabbt rally. Det är en bra tävling att börja på.

Tävlingen som ett test

Redan i helgen kör Solberg och hans kartläsare Aaron Johnston test med WRC-bilen i Finland. Målsättningen i den kommande VM-deltävlingen är att skaffa sig erfarenhet.

– De (Hyundai) sa att du tar tävlingen också som en test. Det är ingen press på resultat, ingenting. Det är bara att köra och komma i mål och få lära sig bilen helt enkelt.

”Ingen press”

Andrea Adamo, teamchef hos Hyundai, ser fram emot att följa Oliver Solbergs WRC-debut.

– Naturligtvis är vi angelägna om att se vilken nivå Oliver ligger på men vi ställer inga krav på hans debut annat än att han ska njuta och skaffa sig så mycket erfarenhet det bara går. Vi ser detta mer som en test än en tävling för Oliver. Han måste anpassa sig till bilen och bilens prestanda under krävande vinterförhållanden. Målet är att vi ska se en glad och nöjd Oliver korsa mållinjen efter sista specialsträckan, säger teamchef Adamo i ett pressmeddelande.

Årets andra VM-deltävling, Arctic Rally Finland, körs den 26-28 februari.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Solberg om utmaningen med nya WRC-bilen

Fredag 26 februari

14.00-15.00 SVT1                             SS1 Sarriojärvi 1

17.30-18.30 SVT Play                       SS2 Sarriojärvi 2
 

Lördag 27 februari

09.30-10.30 SVT2 / SVT Play           SS4 Kaihuavaara 1

1600-1700 SVT2 / SVT Play             SS7 Kaihuavaara 2
 

Söndag 28 februari

09.00-10.00 SVT2 / SVT Play           SS9 Aittajärvi 1
12.00-13.30 SVT Play                      SS10 Aittajärvi 2 – Power Stage

1625-1755 SVT1 (repris)                  SS10 Aittajärvi 2 – Power Stage
 

Måndag 1 mars

15.45 – 16.45 SVT1 / SVT Play        Sammandrag från hela Arctic Rally Finland, årets andra VM-deltävling.

Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Kruse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer