Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Ejeborg SVT

Solberg inleder jakten på VM-poäng: ”Vill vinna tävlingen så klart”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sen var Oliver Solberg nykomling i WRC. Det blev ett jobbigt år i tungviktsklassen. Men ett steg tillbaka kan bli två framåt – nu är 21-åringen en av favoriterna att vinna Svenska Rallyt och VM-titeln i WRC2-klassen.

– Man vill ju vinna tävlingen så klart men jag vet hur tufft det kommer bli och hur lång tävling det är, säger Oliver Solberg till SVT Sport inför starten av Svenska Rallyt.

Idag inleds Svenska Rallyt i Umeå med den första specialsträckan.

Totalt väntar 301,18 fullfartskilometer fördelat över 18 specialsträckor. Förra året körde Oliver Solberg i huvudklassen, WRC, och slutade på en sjätteplats i Umeå.

Svenska rallyt

– Vi såg många misstag ifjol, jag hade ett felfritt rally med lite otur och tekniska fel men en bra känsla på snö och jag hoppas att få den känslan i år också, säger Solberg.

”Inte ligga i snövallarna”

– Göra en felfri tävling, det är det viktigaste, att inte ligga i snövallarna och sladda för mycket, säger Solberg.

Under VM-premiären i Monte Carlo körde Solberg ej för poäng utan samlade erfarenhet inför framtiden i det legendariska rallyt. Trots det var han snabbast av alla WRC2-förare på 10 av 18 specialsträckor.  

Idag inleder Oliver Solberg jakten på karriärens första VM-titel med värdefulla VM-poäng på spel i 21-åringens ”hemmarally”.

– Det är ju första gången jag kör bilen på snö så jag är lite spänd för shakedown (fullfartsträningen). Tiderna gäller ju inte där så mycket, men det är kul att se lite vart man ligger, vilken känsla man kan få före kvällsträckan. Det är lite nervöst, konstaterar Solberg.

Förhandsfavorit

Det är tuff konkurrens i WR2-klassen men Solberg är en av förhandsfavoriterna till segern i Svenska Rallyt.

 – Jag ser mig själv som favorit med, jag vill ju göra det bästa jag kan såklart. Jag vet hur tufft det kommer bli mot alla konkurrenterna, men jag känner mig rätt bra i bilen så förhoppningsvis kan det bli ett bra resultat.

Första specialsträckan startar ikväll och rallyt avslutas sedan på söndage eftermiddag efter 18 specialsträckor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet