Oliver Solberg trivs på de finska vintervägarna i sin WRC-debut. Foto: Oliver Solberg Media Office

Glasögonlös Solberg avancerade när Ogier körde fast

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg imponerade stort under sin andra dag som WRC-förare.

Den svenske 19-åringen ligger sexa i Arctic Rally Finland med bara två sträckor kvar att köra.

Det trots besök i en snövall – och att han tappade bort sina glasögon inför den sista sträckan.

Efter Oliver Solbergs fjärdetid på SS2 under fredagskvällen höjdes förväntningarna omgående på värmlänningen i det finska VM-rallyt.

Och under lördagens fyra första sträckor i Arctic Rally Finland noterades WRC-debutanten för resultatraden 3-6-4-5, något som innebar att han klättrade till en sjätteplats totalt.

Körde in i snövall

På den näst sista sträckan råkade han dock illa ut och körde in i en snödriva efter en liten snurrning. Han lyckades ändå snabbt backa ut ur drivan och kunde ta sig i mål 19,4 sekunder bakom sträcksegraren Kalle Rovanperä.

På serviceplatsen pustade mamma Pernilla och pappa Petter ut när de såg att sonen snabbt var tillbaka på vägen.

– Skönt att han kunde ta sig ut och komma vidare. Han tappade väl 10-11 sekunder på det där, säger Petter Solberg.

Tillbaka på sjätteplats efter Ogiers misstag

Efter besöket i snövallen tappade Solberg sin sjätteplats till Sébastien Ogier inför den avslutande sträckan på lördagen.

Men då var det i stället Ogiers tur att besöka en snödriva, bara några hundra meter innan mållinjen. Och fransmannen hade inte lika mycket tur som Solberg, han blev kvar i drivan länge och fick se bland andra Solberg ta sig förbi både på vägen och i resultatlistan.

Glömde glasögonen

Solberg blev femma på den sista sträckan – trots att han glömde sina glasögon på taket av bilen inför starten av sträckan.

– Jag tror att jag körde snabbare för att jag inte kunde se, skämtade 19-åringen vid målgång.

Solberg är därmed sexa i VM-rallyt med söndagens två avslutande sträckor kvar att köra.

Tänak i ledning

Estländaren Ott Tänak, Hyundai, har dominerat under helgen och leder nu 24,1 sekunder före finländaren Kalle Rovanperä, Toyota. Trea och bara 1,8 sekunder bakom Rovanperä är belgaren Thierry Neuville, Hyundai. Neuville vann den sista sträckan för dagen i överlägsen stil, han var 12,3 sekunder snabbare än tvåan Tänak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.