Oliver Solberg imponerade så stort i sin WRC-debut att SVT:s expertkommentator blev alldeles tagen. Foto: Oliver Solberg Media Office

Solberg imponerade stort i WRC-debuten

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg gör VM-debut i WRC-klassen i Finland.

Och där gör 19-åringen stor succé, med fjärde bäst tid totalt på dagens andra och sista sträcka.

– Jag är alldeles tagen, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Inför tävlingarna sa Oliver Solberg till SVT Sport att han var lite smånervös.

– Det är klart man är lite smånervös. Men det ska bli skönt att få börja köra lite, sa han.

Men när första tävlingsdagen avgjordes på fredagen i Finland var det svårt att tro honom. Visserligen hade han det tufft under första sträckan, tionde tid efter stopp i starten och besök i en snövall. Men på den avslutande sträckan var svensken helt orädd och han körde som han aldrig gjort något annat.

Solberg hade fjärde tid totalt i WRC-klassen och var snabbare än till exempel regerande världsmästaren Sebastién Ogier och VM-tvåan ifjol Elfyn Evans.

”För bra för att vara sant”

– Det här är ofattbart bra, vilken körning. Han har kul och det släpper direkt, det är för bra att vara sant, jag förstår det inte, säger SVT:s expert Jonas Kruse i sändningen.

Med fjärdetiden på sträckan avancerade 19-åringen två placeringar i totalen och är efter den första dagen åtta.

– Det var väldigt kul, svårt men också kul. Jag njuter av att köra, säger Solberg själv.

Tänak i ledning

Estländaren Ott Tänak leder rallyt inför lördagsetappen, efter att ha varit snabbast på båda dagens sträckor. Tänak som tvingades bryta säsongpremiären i Monte Carlo i januari har en ledning på 16,2 sekunder före teamkamraten Craig Breen. 20-årige Kalle Rovanperä är trea, 20,4 sekunder bakom Tänak.

Kristoffersson tappade

I WRC 3-klassen tappade Johan Kristoffersson till en sjätteplats på den andra sträckan efter att ha legat trea efter den första. Kristoffersson har 36,8 sekunder upp till ledaren Emil Lindholm, Finland. Mattias Ekström ligger sjua, 1.23,7 minuter bakom Lindholm.

I WRC 2 leder tidigare WRC-föraren Esapekka Lappi, Finland, 13,6 sekunder före ryssen Nikolaj Gryazin. Ole Christian Veiby med svenske Jonas Andersson som kartläsare ligger sexa, 1.35,8 minuter efter ledaren.

Arctic Rally fortsätter i morgon med sexsträckor på totalt drygt 14 mil.

SVT Sport direktsänder två av lördagens sträckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.